Naša književnost

~

Хроника «

Совјетски писци имају пуно право да се поносе тиме што су победи совјетског оружја над мрачним снагама фашизма дали свој велики принос.

Књиге совјетских писаца, добитника Стаљинове награде, сведоче о великом стваралачком раду совјетских писаца, који непрестано усавршавају своју Уметност, учвршћујући својим делима дух совјетских људи:

Борис Горбатов добио је Стаљинову награду за роман „Непокорени“, који је У нас доживео више издања. Горбатов је у овом роману створио живе ликове совјетских родољуба, који су у личном сукобу са непријатељем приказали огромну снагу карактера, оданост Отаџбини и несавладиву мржњу према немачким завојевачима. Ни мукама, ни претњом смрти није Немац био у стању да овим људима убије веру у совјетску победу. Овакви људи су непокорени, овакав народ је непобедив.

Од књига, чији је сиже из величанствене епопеје Отаџбинског рата, видно се истиче Каверинов роман „Два капетана“, из оне врсте дела коју са једнаким интересовањем чита и омладина и одрасли. Ова књига има велики васпитни значај. У њој се приповеда о развитку младих људи наше епохе, о томе како се у данима велике битке калила руска омладина, о томе како су Совјети развијали у омладини јунаштво и чврстину, поштење и самопожртвованост — особине, које чине карактер младог совјетског човека.

Роман Вјачеслава Шишкова „Јемељан Пугачев“ обухвата епоху која је оставила дубоки траг у руској историји. Аутор је приказао хероја за чије је име народ везао своје наде и тежње, Период који обухвата роман, многобројне личности епохе, које су приказане у делу, пластичне слике народног живота, чине. ово дело једним од највећих дела ове врсте у књижевности.

Међу носиоцима Стаљинове награле налази се и аутор великог историјског романа „Порт-Артур“ — Степанов. Ово дело, веома велико по обиму, једностав“ но и сликовито говори о јунаштву руских војника и официра, који су у току једанаест месеци бранили приморску

305

тврђаву Порт-Артур. Степанов је сјајно приказао борбу бранилаца Порт-Артура и њихову чврсту решеност да ову тврБаву сачувају за отаџбину.

О порт-артурским догађајима до данданас није написано ни једно белетристичко дело. Степанов је употпунио доста велику празнину у рускодилитератури. У нашим данима, када се над ПортАртуром залепршала победоносна совјетска застава, добила је ова тема нарочити значај. У приповедању Степанова приказани су јуначки руски војници и матрози, талентовани официри и храбри артиљерци, који су бранили тврђаву са безграничном храброшћу. Степанов је први пут у руској литератури оцртао херојски лик генерала Кодратенка, чија је смрт бесумње допринела трагичној судбини тврђаве.

У стваралаштву песника-добитника Стаљинових награда, тема Отаџбинског рата заузима главно место.

Поема белоруског песника Аркадија Кулешева „Застава бригаде“ посвећена је борби белоруског народа против немачких окупатора. Ово дело се одликује снажним стиховима, богатством лирских интонација и пуно је драмских момената. У њему су на истинит начин приказани хероји белоруског народа. Свежина језика, лакоћа цртања пејсажа, динамичан сиже, — све то чини поему једним од најбољих песничких дела последњих дана.

У својој поеми „Син“, Павле Анатолски створио је епитаф посвећен своме сину, који је пао смрћу храбрих У борби за Отаџбину. Анатолски је пронашао нове форме помоћу којих је успео да садржај поеме пређе границе личне биографије. Ова поема има много страствених, искрених и дубоко узбуђујућих редова. Поема „Син“ није нат“ пис на надгробном споменику, није епиграф, већ део наше стварности, стваралачка победа уметника. То је разлог што његова поема припада свима, а не само аутору који преживљује велику личну несрећу.

Стаљинову награду добила је и поема А. Твардовског „Василије Торкин“ у којој је аутор желео да створи лик искусног совјетског борца — старог вој-

Ме а јео с = 2