Naša književnost

ЕРУ ПЕ ПИЈЕ И 5

ПОЛ ВЕРЛЕН И ДЕКАДЕНТИ

У децембру прошле године“ у Паризу је умро Пол Верлен, песник декадент и оснивач ове болесно-изопачене књижевне школе. Крај гроба овога човека, који је до саме смрти сматран само као претставник књижевног боемства, а сада већ и као „велики песник“, окупили су се претставници свемогућих школа и фракција, а редак је пример да за ковчегом покојника тако сложно иду различити, један другом непријатељски елементи.

Почевши своју књижевну делатност подражавањем Теодору Банвилу и Леконту де Лилу, Верлен је, као и његови учитељи, пред публику изашао као убеђени „парнасовац“, држећи се строго завета ове хладне школе, која се шепурила својом неосећајном објективношћу, мраморном лепотом форме и која је сматрала да нема ништа изнад ње. - 8

Али ускоро он, природа која је целог свог живота тражила чврст ослонац, прешао је од „парнасоваца“ на страну „декадената“ и већ га 1880 године признају главом те школе, која је, насупрот парнасовцима, потпуно игнорисала форму и која се и дандањи труди да створи нешто ново, огромно, а ствара само чудне алузије и тешко схватљиве слике, чије је значење једва јасно и њиховим творцима.

Али, кад је пристао уз ту школу и ставио јој се касније на чело, Верлен је био јаснији и једноставнији од својих ученика: у његовим стиховима, меланхоличним и с призвуком дубоке туге, јасно се чуо вапај очајања, бол осетљиве и нежне душе која чезне за светлошћу, чезне за чистотом, тражи бога и не налази га, жели да воли људе, а не може.

Жил Леметр говори о том човеку, чији је живот протицао у крчмама, где је пио апсент, и по болницама, где се лечио од злоупотребе апсента: „То је дете душе тако чисте и честите, да се на земљи не може наћи места где би била мирна“. Наш А. Мајков, сам парнасовац, изразио је уверење да је у нашем веку, међу песницима Запада, Верлен од свих јасније разумео хришћанство, а Катил Мандес је рекао да је отац декадентског правца био несрећан човек и велики песник.

Али оцена Верлена песника припада будућности и ни у ком случају не улази у оквир наше скице. Нама је Верлен важан као човек, као културни тип и као јасан претставник те све веће групе људи које зову декадентима, неуравнотежених, склоних паду, и који радо

Ми 506

'

Јоца 1. МИ Кеа БЕНИ

сате

по тесње

фи ска

ЈА чаше и ем