Naša književnost

628

својим великим тиражом, обимом и ценом, да најодабранија мала дела наше и страних књижевности преда у духовну својину наших најширих слојева радника, сељака, омладине и грађана. »Просвета«, која је у прошлој години, као и »Култура«, »Дизјуг« и »Нопок« остварила низ важних издавачких задатака, од којих је можда најважнији издавање великог броја буквара, уџбеника руског и енглеског језика и других уџбеника и приручника за наше школе, остварује, поред свог објављеног програма и даље те задатке. Поред осталих приручника од несумњивог је значаја велика Историја новога века од Тарлеа, Јефимова и др. која ће изићи у 2 тома (око 1.000 страна), као и Историја руске књижевности од њених почетака до савремених дана.

Смисао и суштина, руководеће идеје и метод наведених издавачких програма, као врло позитиван резултат и плод једногодишњег искуства наших издавачких завода у тешкој али упорној и ефикасној борби са великим бројем најкомпликованијих техничких и других проблема, одговара успешно основним захтевима и културним потребама наших најширих народних слојева и наше културе уопште. У следећој етапи — у идућој години — издавачки програми наших издавачких завода свакако ће бити још свестраније разрађени. Али већ данас, као нераздвојни део поступног остварења издавачких програма и наше културне политике уопште решава се, поред редакцијских проблема, као што су проблем доброг превода, нужних и често неопходних предговора и цене издања итд, исто тако и врло важно питање брже и правилне дистрибуције. Дистрибуција је у прошлој години, услед транспортних непогодности,

била те-

Наша књижевност

жак проблем, који се савлађивао споро, делимично и уз велике напоре. У прошлој години било је чак случајева да су поједина дела наших издавачких завода доспевала у извесном броју и у црноберзијанске руке као уносан артикал појединих трговаца — штеточина. Такви покушаји су брзо сузбијени а у генералном решавању проблема дистрибуције коракнуло се осетно напред. Међутим, веза наших издавачких завода са најширим народним слојевима преко просветних и културних установа, преко фронтовских, синдикалних, омладинских и других организација још увек није у довољној мери остварена. Издања се још увек разделе у већим и мањим центрима, док, кад су у питању мала места и села, ако је реч о Србији, она остају без објављених дела. У томе правцу издавачке заводе, упоредо са другим одговорним установама, очекује и даље низ тешкоћа које се морају безусловно савладати. Књижнице и читаонице, народни универзитети, културни домови разних организација, школе, гимназије и универзитети, клубови и друге просветне и културне установе у првом реду морају да развију најживљу библиотекарску кампању и да је пренесу и у најудаљенија места и села, повезујући се тако, преко књижара у мањим и већим центрима или непосредно, са нашим издавачким заводима, користећи њихове програме и доприносећи на тај начин и са своје стране да се они најпотпуније и најсвестраније остваре.

У нашим данима општих напора за обнову и даљу изградњу земље, програми издавачких завода су не само резултат Једног драгоценог искуства, него у извесној мери и путоказ, поуздан путоказ једне стваралачке и плодоносне културне политике.

М.