Naša književnost

О САЛТИКОВУ ШЧЕДРИНУ ИЗ ЧЛАНКА „УСПОМЕНИ ГРАФА ХАЈДЕНА“

„Сва напредна штампа се са изразом дубоког саучешћа одазвала на тешки губитак што га је Русија претрпела смрћу графа П. А. Ха|дена. Дивни лик Петра Александровића привлачио је све пристојне људе без обзира на партије и правце."Ретка и срећна судбина!!!“ Иза овога долазњ опширан цитат из десничарско-кадетских „Руских вједомости“, где се над животом и делатношћу „дивнога човека“ разнежава кнез Пав. Дм. Долгоруков, један од оне Долгоруковске лозе чији претставници су без увијања признали праве побуде свога демократизма! _Боље се на миру. споразумети са сељацима, него чекати да они сами _ узму земљу...“ „Ми дубоко учествујемо у осећањима бола које је смрт графа Хајдена причинила свима који су свикли да цене човека, па ма "у ком се партиском виду јављао. А покојни Хајден је био управо пре свега човек“. 5 .

Тако пишу новине „Товаришч“') бр. 296, уторник, 19 јуна 1907 г.

— Хајден је био човек образован, разнежавају се наше салонске " демократе. Да, ми смо већ признали и радо признајемо да је био образованији и умнији (то није увек удружено са образованошћу) од самих демократа, јер је боље схватао интересе своје класе и свога контра-револуционарног друштвеног покрета, него што ви, господо из „Товаришча“ схватате интересе ослободилачког покрета. Образовани контрареволуционар-спахија је умео до танчина и лукаво да штити интересе своје класе, вешто је прикривао лепотом племенитих речи и спољашњег џентлменства користољубиве тежње и грабљиве апетите племства, настојавао (до Столипинаца),да заштити те интересе најцивилизованијим формама класног господарења. Све су своје „образовање“ Хајден и њему слични принели на олтар служења спахиским интересима. За правога демократу, а не за „пристојнога“ покварењака из руских радикалних салона, ово би могло да послужи као велико„лепна публицистичка тема, где би се показало проституисање образовања у савременом друштву.

Када „демократ“ брбља о образованости, хоће у уму читаоца да изазове претставу о богатом знању, о широком видику, о оплемењењу

1 Новине кадетског правда у којима су активно учествовали мењшевици. Прев.