Naša književnost

ВУКОВ ЖИВОТ

Вуков живот био је пун борбе са препрекама и људима за остварење великих циљева и значајних замисли. (аним што је он радио могло се бавити неколико људи, врло,даровитих и вредних, па ипак да не учине онолико колико је он учинио. Вуков живот то је живот "Једнога хероја и једнога великога борца. и

Кад се он родио, Француска је била пред Великом револуцијом. Око Вукове колевке беснео је рат хришћанских народа против Турака, а у његовој младости плануо је први устанак. Кад је издавао своје прве књиге, Србија је још једном покушавала да извојује слободу, а Русија је у славном отаџбинском рату срушила Наполеона и донела Европи мир. А кад је Вук 1847 војевао велику победу са својим ученицима, Маркс и Енгелс објављивали су свој манифест. Кад је умирао, Срби су ПР турске посаде ив својих градова.

Вук је имао ен да живи у Јела велико доба, чијој је величини и он допринео. Његов скромни живот књижевника, који је ипак био толико буран, сложен и узбудљив због барбе и несаломљиве енергије, ваљало би описати у роману или приказати на филму. Оквир чланка или расправе недовољан је ва то. Читање књиге могле би се написати само о појединим питањима у вези са његовим животом и радом. Његов рад на народној поезији, на пример, или његова борба за народни језик и рефарму правописа, његов однос са кнезом Милошем или са вођима илирскога покрета — захтевали би посебна дела. Што се писац овога чланка ипак усуђује да у једном овако сажетом прегледу изложи његов: живот, повод је томе само потреба да се читаоци о овој славној стогодишњици потсете на живот и подвиге дноја од највећих Срба као чудесни узор воље и рада.