Naša književnost

162 - | Књижевност

Али вођи устанка у тај мах нису желели да се устанак прошири ван београдскога пашалука. Зато се учини мир са Босном и буна утиша у Јадру, те се Вук врати кући. Међутим за време ових немира, турске казнене експедиције спалиле су и опљачкале Тршић. „Тада _је изгорела и Стеванова кућа, стока му је ава остерана, и Стеван који је дотле био врло имућан сељак, сасвим осиромаши. Вук стане молити — прича Срезњевски — оца и матер да га пусте у | Срем да се учи, говорећи им да ће иначе морати (ваљда због беде) да постане хајдук, те га родитељи најзад пусте да иде.

Тако је Вук ујесен 1804 отишао у Карловце. Прво се неко време припремао код куће, а идуће године приме га у богословију где је почео учити латински, црквено-словенски и немачки. Али кад се треће године пријавио за гимназију, јер није желео да учи за свештеника, тамо му рекоше „да је за њега већ касно, да деветнаестогодишњи момак већ није пристао за гимназију и уверавали су га да је он за Србију већ девољно спреман, те да може у њој бити штогод хоће“. Вук онда крене у Војну границу, где је службени језик био немачки, и задржи се неко време у Петрињи, да би продужио учење немачкога језика, до чега му је било много. стало, али ни тамо није могао дуже остати те се у пролеће 1807 врати кући. Главни ће узрок овоме неуспелом покушају бити оскудица, јер сам Вук у предговору првој „Пјеснарици“ вели да га је „сиротиња од науке отргла“. Али ове две и по године ипак су му биле од користи, јер је видео света, прошао крајеве ван патријаре "халне цивилизације и понешто научио.

Кад се вратио кући, затекао је Јадар слободан од патак у српској држави, која је имала своје власти и држала градове. Највећи старешина у западној Србији био је Јаков Ненадовић, и Вук постане код њега писар, те је ва њим ишао по народу и во усци. Али кад његов рођак, онај Јевто Савић који га је учио азбуци, постане члан Правитељствујушчега совјета, он поведе Вука у Беопрад за писара у Совјету. - - -

Главни секретар совјетски био је тада један Србин из Аустрије, Иван Југовић, човек учен и даровит. Кад га је Вук упознао, Југовић је већ полагано пропадао од пића, али је због свога знања имао велики утицај на- младога Вука. Видећи колико му користи дружење с њим, Вук наговори Савића да прими у своју кућу Југовића како би он; Вук, могао што више бити с њиме.

Данас се мисли да је Југовић био аустриски чавек. Да ли зато што су то у Совјету прокљувили или бар подозревали, или због