Naša književnost

Књижевност

жевних вечери Срба и Мађара и рад мањинских писаца Мађара који сарађују у свима мађарским дневним, недељним и књижевним листовима којих има ско 11. Мањински писци у току прошле године издали су три књиге, две на мађарском и једна на словачком језику.

Затим је истакнуто да је већина чланова Удружења показала слабу „активност како у Удружењу тако и изван њега. Наша стварност је пуна садржине и чека да је писци уметнички уобличе, али мали број књижевника ради, тако да стварност измиче далеко литератури својим замахом, ствара_ лаштвом и огромним доприносима.

Додирнут је и проблем наше савремене драме која претставља отворено питање. Основано је много нових позоришта, постоји велики број гледалаца, позоришта и гледаоци траже домаћу драму и комедију, али нема ни драме ни комедије. То не значи да нико не пише, има много покушаја до– Сронамерних људи, али њихова дела немају вредности и не могу да се при_ казују. Предложено је да се праве дргметизације домаћих дела као пут за приближавање сцени и техници драме и као етапа за оригиналан стваралачки рад. у ~

Расправљало се и о проблему помоћи књижевницима у стваралачком раду. Истакнуто је да је потребно створкти дом књижевника, где би одлазили да пишу или заврше своја дела чланови Удружења. Али поред тога Удружење треба да се постара да пружи помоћ писцима и на други начин: да им омогући одлазак у фабрике, задруге, руднике, градилишта, где би боравили извесно време, упознали средину и проблеме и после писали о томе.

Додирнуто је и питање помоћи младим писцима путем ближих веза са члановима Удружења. Истакнуто је да би се стваралачком сарадњом књи– жевника, који имају веће искуство и културу, и младих писаца који почињу да пишу остварило много, јер би исправно постављена критика старијих другова могла да буде од велике помоћи младим писцима, Али су за то потребне ближе везе и много тешњи контакт између једних и других но што су били досада.

За овим је дата разрешница старој управи и на предлог кандидационог одбора изабрана је нова управа која се конституисала у следећем саставу: претседник Милан Богдановић, потпретседник Јован Поповић, секретари: Оскар Давичо, Милан Ђоковић и Миливоје Ристић, чланови управе: Младен Лесковац, Ели Финци, Танасије Младеновић, Божидар Ковачевић, Душан Костић и Милан Дединац.

МР.