Naša književnost

ЕЕ дисвнн и 5) Бо Ма МИР ЕЦ ну = ПИ ИПА В и Ку

=".

562 = Кљижевност

У капиталистичким земљама напредна умјетност, умјетност која «се везује за пролетаријат и Комунистичке партије, изложена је јаком, „свакодневном притиску буржоазије, буржоаске идеологије, умјетности, буржоаских и ситнобуржоаских навика и мјерила, — и зато и напредна умјетност у капиталистичким земљама болује од остатака декаденције и формализма, нарочито у Француској и Енглеској. Наша је дужност да и према тим изворима декаденције будемо будни и непомирљиви „бар што се тиче могућности њеног утицаја у нашој земљи.

Особиту врсту пажње треба посветити питању остатака декаденције и формализма у умјетности појединих земаља народне де'мократије, односно питању утицаја те декаденције и тог формализма на нашу умјетност. Са земљама народне демократије ми имамо «обимне културне конвенције, ми сарађујемо и треба да сарађујгмо на свим линијама културне дјелатности. Али баш зато ми не смијемо губити из вида да у умјетностима или појединим гранама умјетности неких од земаља народне демократеје има још много остатака формализма и надреализма (у чешком сликарству, филму, поезији, музици, графичкој опреми књига итд., у пољској литератури. графици, сликарству). Ми то не смијемо губити из вида ако нам је стало до напретка своје умјетности и умјетности осталих земаља народне демократије, ако нам је стало до плодоносне међусобне културне сарадње. ;

Борба за нову, социјалистичку културу захтјева, најзад, и борбу против остатака и рецидива декаденције и формализма у самој нашој домовини. На том плану, то и јесте наш први задатак.

Има ли остатака и рецидива декаденције и формализма у нашој умјетности, у умјетности земље која се бори за социјализам и социјалистичку културу2 Не само да има, него ће их бити још дуго, врло дуго. Биће их догод постоје класе, догод буду постојали послиједњи остаци класа, догод се не изживе остаци капитализма, остаци класа у свијести људи, догод постоје капиталистичке земље у свијету. Комунисти тога морају бити свијесни —- ради успјешног уочавања борбе између старог и новог у култури, ради успјешног интервенисања у тој борби.

Предратна борба Комунистичке партије Југославије, затим наша револуција и социјалистичка изградња дјеловале су на нашу умјетвост тако, да су се појаве, утицај, рецидиви декаденције и формализма свели на минимум, мањи него и у једној другој умјетности "осим совјетске Па ипак, остатака и рецидива декаденције и форма-

| | ђ , | | 'Е ; |