Naša književnost

253

Хроника

то да су њене метафоре случајне и немотивисане. Нађите метафоре и асоцијације у овој песми: „врт што смирује ...“, „мир храстових шума“, „без сјене умирања“, „кроз коју пршти смијех дјечака“... Које су од њих случ ајне и немотивисанег

Али, да бисмо разумели шта су 10 случајне и немотивисане асоцијације и метафоре, послужићемо се једном другом песмом Весне Парун, где таквих метафора заиста има. Песма почиње овако:

Слушам глас младића, пјесму завичаја, дубоку као земља, снажну као ријека. Они пјевају кршну пјесму свога краја, пуну борбе и страсти, пјесму нашега зијека.

Овој „најави“ песме свакако се не може ништа замерити. Али ево како изгледа и сама песма тих младића, који граде Омладинску пругу:

Ми смо лађари живота, ловци откритих зјена, и вјесло нам њежно додирује жита.

Ми смо галеб живота, душа засијењена мишљу што далеко за брегове хита.

Прођи весло наше, по сребрном спруду, заобиђи мјесец у прозирну шљунку. Играј се зелено прољеће у дуду, спавај, мала птицо, у свом тихом хумку!..

Нађите сада метафоре из ове песме и установите да ли су адекватне и мОтивисане, да ли младићи са омладинске пруге могу певати на тај глас „пјесму завичаја, дубоку, снажну, кршну пјесму, пуну борбе и страсти, пјесму нашега вијека 2

Шта је узрок томе да случајне, немотивисане итд. метафоре Мимица налази међу песмама о „старцима“, где их је уистину најмање, а не тражи их међу песмама о младићима, тј. у циклусу о Омладинској прузи, где су оне најчешће» Разлог је и ту она „или-или“ формула о „грандиозним панорамама“ и „сунцокрету : случајне, немотивисане итд. метафоре треба тражити тамо где су „никли сунцокрети“, тј. где су старци, маслине, очи снене, вечери дјетињства и друге „ситне и личне теме“, које је Мимица у своме чланку споменуо. Тамо треба тражити и „насилне естетизације“, и „умјетно и лажно доживљавање свијета“, и „пјесничко позирање“, и „конгломерате, двију инкомпатибилија“, и „лажно расположење за бјежањем у нестварно, неистинито, неживотно“ итд. (за разлику, вероватно, од евентуалног правог расположења за бежањем). Ево још неколико одломака таквих примера и Мимициних коментара:

„Маслине старе попут старих жена, што стоје тако на вјетру и суши. (О маслине из библиских времена, маслине с миром побожним у души!

а ари еј не о о Кејт 1254 "о и еј" о Ин

Маслине, ви сте скамењени људи и отврднуле жалости и бриге.

Из позлаћених уља ваших груди точи се живот ко из древне књиге.

Му

аи а ава АЛ

У,

+

њ Гане,

пољани

~

ма зе. такса

њи

ји

јеси маја а.

3