Naša književnost

Књижевни преглед | : та

| #

генерације којој читалац припада. Ја не знам потанко како стоји са читалачком публиком данас у Хрватској, али претпостављам да је просечан читалац као ! код Срба. А просечног читаоца код Срба данас више-неће занети Ђалски својим предрасудама; слика, слободно могу рећи реалистичка слика живота хрватског (сеоског) племства коју је Балски дао, рецимо, у „Баторићу“ или „Динтеку“, оно ењило пијанчење, картање, посећивање, оргијање итд, може само позитивно деловати на читаоца, баш у односу на даљи друштвени напредак. Данашњи просечан читалац није више тако наиван да га писац може као на узици водити за собом. А, с друге стране, Балски може данас позитивно деловати и зато што није намерно ишао за фалсификовањем стварности.

Слично би се могло говорити о многим стварима Јанка Веселиновића или Св. Ранковића, а поготову о неким приповеткама Вјенцеслава Новака или Кумичића. Бе - ·

Услед ове претеране ригорозности у примењивању једног иначе оправданог мерила дошло је и до тога да су неки писци заступљени и сувише дугим лелима за једну овакву антологију. „Кир Герас“ Стевана Сремца несумњиво је веома садржајна приповетка, али са нешто мало више ширине у примењивању начела могла се наћи и краћа. ствар од Сремца. У вези с овим: зашто је пао избор на Лазаревићеву приповетку „У добар час хајдуци“ » Та је прича лако и вњикевно писана, и занимљива је, врло подесна за једну оперету, али је његова приповетка „Све ће то народ позлатити“ дубља и садржајнија. Ту љугу иронију читалац не може пренети на нашу данашњицу, данас ми друкчије поступамо са борцима и инвалидима.

Видо ЛАТКОВИЋ