Naša književnost

оОСВРЉЋИ

СТВАРНОСТ И ИЛУЗИЈЕ 12 НАЈБОЉИ ФРАНЦУСКИХ РОМАНА, по Оле

ПА жири састављен од угледних јавних Ра и на челу са књи= жевницом Колетом, заседао је у Паризу да би одредио 12 најбољих фран- и пуских романа међу хиљадама оних који су објављени у првих пет деце- – нија нашег века, који је за многе; у књижевности, век романа. По себи се разуме да такав одбир, исто каб и разни конкурси 38, рецимо, најлешше ноге или најинтелитентније псе, има своју драж само са гледишта једног начина популарисања литературе, има своју цену само са становишта изда= вачког, што ће овде рећи меркантилног. Не водећи нимало рачуна“ да је лепоту једног уметничког дела много тетке одредити, кад из низа зна-= чајних реализација треба издвојити евега дванаест, и то баш оних најзначајнијих, него кад су у питању облост колена, белина зуба или чар осмеха, жири је храбро обзнанио свој избор. Ту су, редом: фФермина Маркез Валерија Ларбоа- Богови с у жедни Анатола Франса, Очарани брежуљак Мориса Бареса, Једна Сванова љубав Марсела Пруеста, Дневник једног сеоског попа Жоржа Бернаноса, Поноћна исповест Жоржа Диамела, Силберман Жака де Лакретела, Ковачи лажног новца Андре Жида, Тереза Декејру Франсоа Моризка, Како живи човек Андре Малроа, Г аЂење Жана-Пола Сартра и Пријатности живота (писца овог дела, нажалост, нисмо успели да утврдимо), Како је Колета претседавала жирију, једнодушно. је донесена одлука, из куртоазије, да се овом избору дода и једно дело претседнице жирија, Скиталица.

Око овог избора дигнута је у. француској јавности велика прашина. Анри Мондор и Жан Мулан истакли су своју противлисту од дванаест са= свим других дела. Од познатијих књига у њиховом избору налазе се Ота = Пердр икс Шарл-Луја Филипа, Кпиталам -Жака Шардона, Џут вање на измак у ноћи Луј- Фердинанда Селина и нека друга дела, Но и овај други избор уствари је само један- избор, који више сведочи о укусу жирија него о духу и развитку једне књижевности за читава пола столећа.

. оду = =. · · Карактеристично је да се у овим одбирима најбољих романа не помиње читав низ реалистичких и модернистичких писаца, чија су поједина дела, бар у раНУснј појављивања, доживљавала одушевљене анализе и

= ј