Naša književnost

Белешке _

та и неколико слуга које су их

упослуживале. „Није нам ништа недостајало“, вели Курипешић,

„осим наше немачке слободе“.

Од Дринбпоља до Маритрада, по свима варошима им су тада многи Грци хришћанске вере и они су се каже Курипешић, "тужили посланству. на невоље и зла дела која су трпели од Тург=

_ка. Слично онако- као и Срби у - Босни, да буду сложни и да чува ју хриштанску веру, па да једном и Грч= ку ослободе од Турака.

____ После осам дана, како су стигли У Цариград, 25 октобра. око 12"ча= сова, послао је Ибрахимпаша неколико угледних и одличних Турака да допрате господу до њега. Ови су се свечано обукли па поја-= хали коње и пошли пашти, а остала шратња пешке. У пашином дворишту дочекали су их многи Турци у златном и свиленом оделу. Попевши се на спрат уз камене степенице, дошли су у лепу дворану. вође посланства са великим почастима. Био је обучен у златно одело. Остао је с господом три сата у врло пријатељском _разговору. У недељу, 30 Ола било је посланство код паше по други пут, али само четврт сата.

У понедељак. Т новембра, око 11 сати послао. је турски цар мносте угледне Турке да допрате кра-

љевско посланство к њему. Дошли

СУДУ једно велико двориште где је било по групама око три хиљаде лепо и различито 9бу Та пио Турака. Насред дворишта било је у ланце свезаних десет лавова им два леопарда који су страшно урликали и правили велику ларму. С једне стране дворишта била су два велика слона и једна жирафа. МУ томе дворишту нашу су господу дочекала четири паше и цару. Цара. су пољубили у руку најпре господин Јосиф па после господин Никола. Остали су код њега доста дуго, па су сви са турском пратњом опет Лоли У с50] стан.

У среду, 9 новембра, послао је _ дар посланству врло лепе дарове,

местима, живели.

опомињаји“ Фу постанстео 5

Ту је Ибрахимпаша примио _

одвели |

5

- 385

а у недељу, 18 ногембра, била су натшта двојица вођа опет код Ибрахимпаше три сата у разговору.

УНЕ понедељак, 14 новембра, сви су се обукли у свечана турска одела што им је поклонио цар, па су отишли у царско дворитште су их сачекала четири паше и од-= вели у посебне собе где им је приређена. гозба. У собу где су биле паше и вође посланства унесено је 72 јела. Постављено је. посебно за паше и вође посланства за једним сребрним столом, а за остале у три групе. За другим сребрнимстолом јели су двојица верских потлавара, за трећим царев врхов-= ни ето за четвртим три пи рева хазнадара.

Шогле јела четворица палпа од=

_ ведоше нашу двојицу вођа код ца-

ра где су му опет пољубили руку

датле је посланство било испраћено до свота стана са хиљаду Турака, пешака и коњаника, обучених у свечана одела.

То је била последња посета турскота цара, па је посланство 22

_ децембра кренуло из Цариграда

натраг истим путем. Курипешић

_ само укратко бележи по датуму

када су стигли у које место. Курипешић нам ништа не бележи зашто су се задржавали у Царитраду од 14 новембра до 22 децембра, а и те би белешке биле интересантне. _ Како се види из њетових 5 лежака, у Маритраду посланство:

је било примљено са великим по· частима, па ипак литичког успеха. Зашто се султан .

није имало поСулејман није хтео да мири. са краљем Фердинандом, то: се из овога Путописа не види. Иначе, путопис има драгоцених податажа за: историју и етнографију.

Ову књигу је издало сарајевско издавачко предузеће „Свјетлост“.

В_ ГЛУШАЦ

где

пи осталу у разговору пола сата. О-.

ЕОД-