Naša pošta

432

Предавач даље говори о успомени свога ода, који је био дежурни телеграфиста у Алексинцу кад је султан, 19 октобра 4858, разговарао са европским престоницама. Сиже разговора био је „како је тамо време 26 Станица у Алексинцу, која је била погранична и контролна станица по међународној телегр. радњи, вршила је успешно посредовање. Султан јој је изјавио, преко телеграфисте у Цариграду, да је веома задовољан овако брвим радом кров Србију. Тај исти султан после осам година п неколико месеци предао је кневу Михаилу кључеве београдског града...

Мноштво овако занимљивог материала лежи као закопано благо: у сећању и белешкама појединаца, приватним и службеним архивама. Греше појединци, који поседују податке или документе тога реда, што их чувају као сакривене. Публиковањем се тек чува материјал за историју или анале једне струке. Појединцу сем у личном погледу пружа прилика да прикаже, уколико је имао удела у стварању или одржавању струке. Скупоцени подаци проладали су, ваједно са архивама за време светског рата, кад су се обе српске краљевине нашле под окупацијом. Знамо колико је таквих података пропало и приликом пожара у српској пошти у Солуну.

Наша културна историја неће бити потпуна док се не изради и историја наше п. т. т. струке. На томе се послу мора сусрести службена са приватном инициативом. „Наша пошта“ је поставила себи задатак у том погледу.“) Ш.

НАПРЕДАК У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА ПРИМЕР ШВАЈЦАРСКЕ. (Крај)

|) УП. Спорови У ову категорију долази:

а) одговорност за нерећне случајеве; 6) штета материјала; в) одговорност за транспорт. Оваквих случајева одговорности било је за 1926 годину 3075, а штета која је накнађена износи 40.946 фр. Следећа таблица показује на 100.000 пакета ове неправилности. Доносимо је баш зато да се види проценат сигурности који влада у швајперским поштама.

| ШТЕТЕ СПОЛИРАЊА ГУБИТЦИ УНУТЕ. УНУТР. УНУТР. САОБР. МЕВЈН САОБР. МАРНА САОБР. МЕЂУН. 6% 5:8% | 0.08% 6505 | ов | 12:9%

) В. св. за април 1931, стр. 66-7, 87-8.