Naša pošta

138

Кривичне афере. Било је 32 службеника отпуштено — ва повреде кривичног законика и дужности свога звања као: проневере, фалсификати и т. д. Од ових, 18 случајева свршени су дисциплински, 14 њих је предато суду. Осим овога било је 24 кажљњива случаја за фалсификовање докумената и стављање у опасност проласка поштанских кола и 659 ситнијих казни са 1506 фр. глобе.

УП. Уопште о службама пошт. експлоатације

1. Месне поште

Има 4006 поштанских станица груписаних по важности места и развијености рада. Број инспекција станица био је 2814, а инспекција експлоатационе службе 372.

Стећен густине поштанске мреже одговара размери 1 станица на 1009 становника пили 1 станица на 10.6 кв. км.

Разносачка служба. Средња густина мреже равношења одговара размери 1 разносачна 731 становника или 7.6кв.КМ.

Трошкови за разносачку службу чане 29.3% од целокупних личних издатака.

Војничка пошта. Поштанску службу у касарнама врше поштански органи којима се ова служба рачуна као курсеви у месту и служење У својим војничким јединицама.

2. Поштански саобраћај

Осим обичних превозних средстава постоје и 7 пловидбених друштава. — Појачан саобраћај, нарочито о Божићу. и великимпразницима, изискује привремену помоћну службу установљену за те случајеве и повлачење особља ив других | станица и амбуланција. |

Врста п број транспората поште железницом. 1) Пренос се врши: амбуланцијама које спроводе чиновници, 2) кондуктери, 3) у затвореним поштанским директним вагонима, и 4) у вагонима, али са железничким особљем.

Поштански вагонц. На 73 воза ксји саобраћају у разним правцима долазе по 2, 3, 4, а са једним вовом чак и 7 поштанских вагона. Управа има свега 319 вагона са 2, 3 и | осовине, за нормалне и уске пруге. Развој саобраћаја захтева стални прираштај поштанских вагона, нарочито четвороосовних, због великог подрхтавања и дрмања лакших дво-осовних и тро-осовних вагона, на брзим возовима. Нови вагони имају тежину од 39 тона, са нешто појачаним равмаком осовина. Њихова дужина је 18.56 метара. Осим обична два одељења за пописивање, пребирање и класирање пакета имају оним једно треће одељење за паковање и распакивање, а повећани број врата убрзава пријем и предају. Унутрашњи пролаз замењују сада галерије са стране. Врата на крајевима вагона се затварају и чувају од ненадлежних лица. Унете и примењене новине, новотације, осетно побољшавају услове рада и