Naša pošta

127

етапни одгтедђата похог С. 2. #гтеђа ођјабпјепје 11 ртофштабепје. ·Мајтаф кабка 14 5 76 сјај: „Ргорза1 ртећодић збауоуа пе “аде та апоутшеске 7аАгисе 1 пјрћоуе зауехе.“ А р.5%.%. зика је јеапа 1 пегагдејјуа. То ро пјепога зкјори Као 1 ро гакопакој запкећј. 1 „Макој розн“ уеб од ргозје софи пе за се ве ројгеђа да зе зпаре пе рагбаји уеб Копзонаиаји. Ра пе ради „фгађ“ (гака) Којој зуака ћад аф5е“. Јабанћ роуегепјет 1 зоо. (У. парззе “ „М. ров“ ха окфођаг 1930 1 Теђгпаг 1981.) Та5ђ, ротед озфајог, сотол о изђапоупој, Кири Ладтпсе р. +. 1.

за ретка, п Лаотеђи, аја је иргауа оуако 1лађгапа:

Џгаупађћђејјађуо 1табгат 5и Као ргефзефик Гаце Рјиђотт а Као бјапоу; Отејпег Џичћ, Тторап Мико, Кјамс Капса, ЕШромае Бјијаса,, Сстађег Ргагина, Бане УЈад тј, Збгапее Гутса, бабрагас МЏап, Бива Гика, Микоу16 Рего, Рграб МПап. |

Талпјепсј: Отогр1бе МПап, Рога6 Етапјо, Реге Вопзау, Вазе Мико

Мадахљогпј одађог: Вјегомје Шја, Рграе Рибап, Мпиб Мџап, Стадек Едцага, Рејпомб Мамја.

-— Џгохџовпј робђаг, ц Влфђиџ,п Бгоји ха тај о. с; допогј. као пајуа лије ртаупа реплопог [опда агамић исоуомић розгага, Која је. одођт]о Мап. чп. деја, Као 1 пасте ртауЏа ограштасјје чеоуотаћ розгага. Јавовјамјје.

— Радио, илустровани недељни чаоспис, који издаје у Београду Сретен Ил. Обрадовић а уређују д-р . Ђуровић и д-р 4. Никитовић изашшао је и последњег месеца у свескама са одабраном садржином. Као што радио напредује, тако се и његов орган усавршава. Поред београдског радио програма доноси редовно и европски прогрцм.

— бе Веја15, п.т. 7. часопис, који излази у Паризу, у свесци за април 0. г., донео је више написа о п.т.т. струци у равним земљама. тако и о огромној Телегр. централи која је подигнута у центру Москве, недалеко од Кремља, у најживљем и најлепшем делу престонице. ДЦентрала се сматра савршеним делом у архитектонском и техничком погледу, одговара и условима телегр. технике, тако принципима тачности, брзине и продукције у маси. У њој је смештен и Народни комесариат за п.т т. струку као и Дирекција радиофузије. — У истој свесци „Релеа“ вабележено је интересовање г. Министра саобраћаја за стручну п.т. т. литературу као и његов конкурс о „Општем побољшању телеф. службе у Југославији“.

Адреса: Те Вејај5, гџе Регпеђу 48, Рагј5. Годишња претплата.

35 фр. фр.

— На француском језику изашло је дело Право и законо давствоо поштама, телеграфима и телефонима, од Ж. Д. Рикара, шефа у п. т. управи у Паризу. Дело је подељено у три књиге -свеске. Прва свеска броји 450 страница и расправља преко 100 питања из равних области; главни предмет и важност п. т. т. службе; п. т. т. монопол за пренос кореспонденције; прописи о неповредимости тајне кореспонденције; п. т. т. професионална тајна; односи кривичног права са п. т. т. струком; правно познавање п. т. т. службе и њене управе; п. т. т. особље и његов јуридички режим. Књига се може добити код Тађрашје ди ВесцеП бјтеу, тле Зош о 22, Раг1а 5. Цена [ свеске — броширане 80 француских фр., укоричене 104 фр. фр. Остале две свеске још нису изашле из штампе.

— Познати часопис „бепје сјуџ“, у Паризу, навршио је педесет година свога излажења. Часопис је посвећен стручњацима свих. народа, и у њему се обрађују сви предмети који могу интересовати инжењере, фабриканте, економисте и уопште људе од науке који хоће да прате развијање науке и индустрије. Г МилошП Стефаговић, у „С к. гласнику“ пише о „развоју главвих индустрија:

Аутомобил и аероплан, хемијска и електрична, гвоздена и челична | индустрија, агрикултура, текстилна индустрија, ратна и трговачка мор--