Naša pošta

158

'нарица, железнице, термичне машине, радиоелектрична и хидроелектрична индустрија, армирани бетон, путеви, примењена геологија, геодезија, наука о организацији рада, индустриско и радничко законодавство, — све је то постало или стало на ноге, или израсло и достигло џиновско развиће и напредак за последњих педесет година. И о свему томеио сваком напосе велике стране Сепје стуП-а опртале су, у раскошној свет-лости францускога духа, главне моменте, и обележиле, у правим и кристално јасним потезима, основне линије и њихов ход прошли и будући.

..„По Л'Шатлиеу утицај науке у развијању индустрије огледа се на ова три начина: 1) Научници откривају нове чињенице из којих индустрија црпе користи за нове фабрикације и за боље искоришћавање природних богатстава које налазимо у природи. 2' Научници стварају методе мерења помоћу којих се у фабрикама побољшавају индустриске операције, то јест повећава квалитет производа и смањује цена њихове производње. 3) Научници истичу извесне методе рада које нашим напорима обезбеђују већи принос. Њихова систематична примена на ивдустриске проблеме била би истотолико корисна колико је од користи 83 студије у чистој науци.

— Државни живот и индустрија земаљске одбране књига коју је написао познати стручњак Миливоје М. Савић, начелник Мин. трговине и индустрије сад у пензији, буди интерес и п. т. т стручњака у њиховим проучавањима односне бранше. Говори понаособ о индустрији за земаљску одбрану и п. т. т. струци. — Стр. 164. цена 30 д.

— Д-р Милан Ившић публиковао је, у Загребу, књигу Идеја рационализације и њен међународни карактер. Цена 45 д. Расправља питање рационализације, које је постало читав међународни покрет нашег столећа. Књига, као таква у извесном погледу интересоваће и п. т. т. стручњаке. То исто можемо рећи за књигу Рационализација (научна организација рада), коју је написао г. инж. Миодраг Новаковић, у Београду 1930. Цена 30д.

— Издана је нова географска карта Југославије, коју је израдио наш познати стручњак геодетски генерал г. Стеван П. Бошковић.

— Г-ђа Жан Бувие у Паризу написала је књигу Историја женских п. т. т. чиновника од 17144 до 1929.

— Два п. т. чиновника, Кнебел и Катра издали су у Паризу пошт. приручник је Мапце!1рољзђај. Књига има две свеске, 838 стр. Стручна критика повољно ју је примила. Цена 30 фр. фр. Порупџбине се шаљу: Шбге Езвог, гце Стоп 3, Рагј5 1.

— П.т.т. анали, у Паризу, у свесци за мај 0. г., публиковали су покушај библиографије за пошт. историју Француске. Набрајају се публикације, 251 на броју, које су досад изашле.

___— Енглеска влада је израдила закон којим намерава да узме у државну експлоатацију: подземне железнице, трамваје, омнибусе и друга саобраћајна средства за пренос путника у Лондону.

— Пред швајцарским судом расправљано је питање да ли се увреди преко телефона може сматрати јавном те као таква казнити2г Суд је донео позитивну пресуду, из разлога што су, у конкретном случају, увреду чула два чиновника у канцеларији увређеног.

— У француском парламенту расправљано је питање: да ли старешине поште, чији се телефон затвара у 7 сати у вече, има право да одбије саопштење у хитном случају кад је телефонска станица затворена и кад се тиче позива лекара код тешко оболелог, као и да ли је старешина поште дужан омогућити саопштење у таквом хитном случају. — Министар пошта је одговорио, да је старешина пошта дужан омогућити и кад је станица затворена свако тражење телефонских саопштења — која су хитна