Naša pošta

199

При набавци спољних и унутрашњих гума истих дименвија, набавка ће се уступити оном понуђачу, чија је понуда најповољнија укупно за све спољне и унутрашње гуме дотичне димензије. Као гаранција за извршење испоруке гума служиће кауција од 5% у готовом новцу или хартијама од вредности, која се враћа по истеку године дана од дана испоруке гума.

— Напред поменута конференција Удружења грађевинара и Инж. коморе решила је да образује један заједнички стални одбор, који ће се бринути о извршењу донесене резолуције, Посве корисно и оправдано. На том путу требало би нарочито деловати да се донесе нов закон о Државном рачуноводству и правилник за извршење његових одредаба о уговорима и набавкама. Садањи закон о Држ. рачуноводству је предратни закон Србије, од 6 марта 1910, са многим изменама и допунама. Он претставља више исцрпљено издање; прошле године г. Ран. В. Тодоровић, инспектор Мин. финансија, у циљу да попуни празнину, издао је књигу „Буџет састав и извршење. Права, дужности, одговорности наредбодавца, рачунонолагача и осталих органа власти, са додатком равних уредаба и правилника“.

Наше је мишљење да би доиста требало то законодавство кодификовати и подврћи ревизији, у духу новог стања и потреба. Ту потребу опажају све установе тако и наша п. т. т. струка.

„ Е—К

ПОШТАРЕВА СЛУЖБА

К'о Христос на крсту, за време распећа, Поштански службеник стално је на муци; Удаљен од свега што на добро сећа,

Од сунчева зрака и пољскога цвећа,

— Увек је у послу, са вешћу у руци.

Ноћу, кад је свако легао да спава, Када мир поноћни руше само петли, Када месец бледи, и кад звезда трне, — Поштарева соба ипак светлом светли; Чудноватом лупом речи откуцава: Мењају се вести радосне и црне!

Кров вавдух и мора; Преко облака густих, Преко кршних гора И предела пустих:

У сред бела дана,

У сред ноћи црне,