Naša pošta

202

Воли Отаџбину. Служи је и поштуј; ради на њеном унутрашњем благостању, на њеној величини и слави у свету,

— Велики белгиски књижевник Морис Метерлинг казао је дописнику „Правде“: „У модерној науци мало има ствари, које јотц и научници и велики људи из старог века нису познавали. Мрачни стари век и није био толико мрачан. Стари су све знали, само што нису располагали и потребним техничким средствима да усаврше своје теориско знање. Модерну теорију о атомима формулисао је већ пре више од 2000 година један грчки философ. Египћани су знали тачно растојање између сунца и земље. Египћани, Грци и Римљани, добијали су опет своје знање од Индуса и Кинеза. По мом мишљењу, данас нема уопште напретка у науци. Данас само техничке справе добијају савршенији изглед. Све што ми данас знамо и што ћемо као велику сензацију можда открити после стотину и више година — све то било је старим народима на Истоку повнато још пре више хиљада година. Смем да тврдим да са Истока потиче свака философска наука, свако људско знање, свака религија. Па и Исус Христос је све научио на Истоку.

НАШЕ ПОТРЕБЕ

П. т. т. преписка

Мислимо да би требало укинути да се, сем у изузетним случајевима, преписка врховне управе п. т. т. струке, дирекција и појединих п. т.т. надлештава шаље под препоруком. Не сме се стварати неповерење, па ако би се пошиљке губиле морају се мере предузимати. То би служило ва непосредну оцену: да ли се пошиљке бев препоруке губе или закашњавају # Сем тога, посао би био упрошћен, мање би се трошило људске

снаге и материала.

'

НРЕГЛЕД ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Г. Претседник Министарског савета одобрио је предлог Г. Министра саобраћаја да се велике зграде ва поште и дирекције (Београд, Цетиње, Загреб, Скопље, Сплит) изграде средством прихода Пошт. штедионице — дела који припада Гл. држ. благајни. __Поздрављамо ову срећну одлуку по важном питању грађења пошт. зграда. (О њему је говорено у св. за октобар 1930, стр. 100, 106.)