Naša pošta

203

— 14 јула о. г. унапређено је 683 чиновника п.т.т. струке: ТУ групе 1 степен 8 чиновника; ТУ групе 2 степен 10; У групе 17; МТ групе 158; УП групе 276; УП групе 62; 1Х групе 115; Х групе 42 чиновника.

— Први телефонски разговор између Сплита и Лондона вођен је 22 јуна о. г. Биће успостављена телеф. веза неколико наших већих станица са Лондонском централом. Опити су успели.

— У Главном телеграфу у Београду вршене су пробе са електричном машином Телетип која убрзава и упрошћава телегр. манипулацију.

— Пожар у нишкој телеф. централи проузрокован је спојем телеф. жице са електричном струјом високог напона. Спој је наступио прекидом телеф. жице једног претплатника, која је пала на трамвајски спроводник. „Политика“ бележи:

Жица која је пала на трамвајски спроводник и није одмах сагорела, већ је око десетак минута била у непосредној вези са струјом високог напона. То је допринело да осигурач са масом прегори и од великог напона маса је дошла до белог“ усијања, које је проузроковало палење каблова са слабом иволацијом. Од ових се моментано пламен пренео на цео сноп каблова као и на дрвени сандук од осигурача и, за врло кратко време од 15 минута, пожар је вахватио и целу инсталацију од осигурача до разделника.

Пожртвованим радом пожар је локализован, па је штета знатно мања него што се веровало у први мах. Извршен је прекид телефонских каблова и тиме изолована централа и кула, а пожар је остао само на делу од осигурања до разделника. Особље 16 телефонске секције, уз добровољну припомоћ техничког стручњака г. Прендића, успело је да до неко доба ноћи изврши све радове и успостави све међународне линије. "Одмах затим настављен је беспрекидан рад; у току дана и локална линија је доведена у потпуно исправно стање.

АУТОМАТСКА ТЕЛЕФ. ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ

_ Престоница је од уједињења чекала да добије ову централу. Аутоматске централе постављане су у унутрашњости, а питање централе у Београду пролавило кроз разне перипетије. У св. ва август 1930 (стр. 76) саопштили смо одлуку Краљ. владе да се постави аутоматска телеф. централа у Београду. Отада се упорно радило, и централа ће бити пуштена у саобраћај половином августа 0. Г.

„Време“, у броју од 24 и 25 јула, бележи тај напредак наше т. т. техничке службе и доноси ивјаву начелника Т. т. „одељења мин. саобраћаја, г. инж. Драгутина Катушића, чији