Naša pošta

190

Казна опомене не доставља се, дакле, ни комисији за оцену.

Пошто се казне ва дисц. иступе — казне за неуредност не бележе у сл. лист, то њихова евуденција имаде ту сврху, да се у току последње годгне дана изречене кавне узимају у обвир код изруцања нових казна, код оцене, при стављању предлога ва унапређење у вишу групу те код предлога за старешину, управника и ва остале више положаје.

У извесном погледу узимају се ове кавне у обвир и код изрицања дрец. кавни код Управних судова и Држ. савета.

Казне за неуредност имаду дакле ипак знатан утицај на службени одношај у службимако се не бележе у сл. лист.

Неуредности застаревају за годину дана. Институција вастарелости бавира из давних времена на чињеници, да време све лечи и гаси штетне последуце дела и успомену на њ.

Закон је изрично нагласио, да суђење по крив. вакону не искључује дисц. суђење. Том нормом није повређен принцип да за исто дело може следовати само једна законом одмерена казна, јер дисц. казна није кавна у правом смислу речи, она наиме не повлачи за собом оне консеквенције, које повлачи кавна по крив. закону. Дисц. казном кажњени службеник остаје непорочним, сматра се пред редовним судом као да није ни кажњаван.

Теже повреде дужности, службе или угледа реда и струке — дисц. преступи — побројани су у закону ексемплу фукативно — углавном, примера ради. — У старом закону било је тих повреда садржаних у 10 тачака члана 164, а нови закон спомиње 16 тачака дгсц. преступа у 5 188 и даје дакле Дисц. судовима оправдани тачнији путоказ за пресуђивање дисц. преступа, од старог закона.

Дисц. казна ума пет као и у старом закону, али нису остале исте. Оне су: 1) месечно умањене прунадлежности до 200/р и до 1 г., 2) губитак времена за напредовање по групама и перијодским повишуцама и то ва 1, Ји 3 г., 3) премештај са смањеном накнадом или бев умањења путних трошкова, 4) пенвионисање без умањења или са умањењем пенз. месечних. пренадлежности т. ј. пензује и личног додатка на скупоћу и то до 200/р и до 10 г.,и 5) отпуштање из службе ув губитак свих стечених права. Од првих тр"ју казна могу се и по две ваједно изрицати, н. пр. умањене принадлежности и премештај.

Вгдимо, дакле, да укор нује више дисц. кавна већ казна за неуредност, а нова је дисц. казна премештај. Као дусц. кавну задржао је нови закон укор само код контрактуалних чиновника и дневничара.

Нови је закон строжији од старога. За пресуђене дисц. иступе и преступе, који су почуњени до 34 11 1931, имаде се пртменити стари, блажи закон, према владајућем навору у правном свету и законодавној пракс“, да вакон имаде ретроак-