Naša pošta

491

тивну — повратну — снагу само у оном случају кад његове норме дејствују 1п тејиз. Тога се навора држи и наш нови Крив. законик. (8 2 Кр. законика од 27 1 1929). Ове модерне и апсолутно правичне норме су потпуно оправдане.

Од велике је важности реформа дисц. судовања, садржана у 8 199: „Упр. судови“ као дисц. судови решавају у одељењима од 3 судије.“ Хвала Богу, нови вакон не познаје инст"туције стручних другова у дусц. поступку. Елиминисан" су лајички елементи ' 8 дисц. судовања, које је препуштено квалификованим управним судијама-правницума, чија невависност п суђење по слободном уверењу, задобивеном на јавном претресу, не подлежи никаквом утицају, већ је везано гскључиво само законом и савешћу, том најјачом гаранцијом т. вв. „апсолутне праведности“, којој тежи све што је ваљано у роду људском.

Институција стручних другова — обично друштва, људи доброг срца за спасавање „колега“ — показала се као сасвим сувишан и промашен покушај давања шкарица у руке лајптцима, да њима неуки кроје правду.

Казна мора бити коменвурабилна кривици: ни већа ни мања, ако неће да буде освета или ругло!

Обзиром на задњу алинеју 5 203, који умперативно наређује да су дисц. судови дужни саслушати предлог дисц. тужиоца пре сваког решења, држимо, неправилним познати нам поступак код Београдског и Скопљанског управног суда, који, на захтев Дирекције гли Министарства, ставља службенике под дисц. поступање, оснажује суспензију, смањује принадлежност п одређује претрес, а да пре свих тих решења — одлука не саслуша никада предлог дисц. тужиоца. |

Поступак Управног суда у Загребу и Сарајеву у складу је са цитираном нормом.

Нови закон не познаје в"ше као прву дисц. казну за пензионере пусмени укор, као што ову казну као дисцуплинску не познаје ни код активних службеника.

ИВАН ИВАНЧИЋ,

инспектор Вардарске дирекције пошта и телеграфа.

ОДНОС-ПОШТАРА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

26 јула 1901 обратио сам се писмом Димитрији Р. Димитријевићу, вишем чиновнику Главне п. т. управе Србије и мом бившем наставнику, и замолио га, да ми пошље све правилнике, упутства и обрасце, који су онда важили у Србији, по свим гранама п. т. т. службе. И ако је тај посао захтевао много труда и времена, добио сам од њега скори одговор и Уудовољење. Поред других објашњења, одговор од 14 УП 1901 гласио је: