Naša pošta

89

Овај покушај је врло занимљив, не само што се тиче новог начина шиљања, већ и са чисто филателистичког гледишта. Зна се, да се у последње време врше озбиљни покушаји да се ракетном поштом успостави саобраћај са Америком, али ствар још није приведена крају. Овај покушај претставља једну лепу новину, тим пре што потиче од непознатог аматера. („Време“).

— У срезу Ерфорд, у Енглеској, још одавна ушло је у праксу да само жене могу добити у тој пошти намештење као писмоноше, а поготову нао разносачи новчане поште. Жене одлично раде и не напуштају своју дужност ни зими, иако је посао врло тежак, обзиром на обилажење малих села до којих се морају потрудити —- пешице. 5

Проневере на пошти у Ерфорду није било, откако раде искључиво жене.

— У Аустрији се спрема велика новина на пољу радиа и пријемних: станица. Пронађен је један врло прост апарат помоћу кога ће се моћи пренос радиа бечке станице по целој Аустрији вршити путем телефона, тако да слушаоци не морају имати више своје пријемне апарате, већ ће свој звучник просто везивати за телефон.

Осим тога, у плану је и завођење једног новог колективног система пријемне станице по кућама. Свака кућа добиће заједничку главну пријемну станицу, са које ће се моћи сваки кирајџија посебно везивати, не својим пријемним апаратом, већ само својим слушалицама или својим звучником. На тај ће се начин уштедети слушаоцима куповање пријемних апарата и сви они стални трошкови које ови изискују, као често пуњење акумулатора и обнова анодне батерије. На овај ће се начин број претплатника знатно увећати. (Правда)

_—_ Навршило се 30 година како је обављен први радиотелефонски разговор, како је успешно свршена прва радио емисија. 12 децембра 1901 проналавач бежичне телеграфије и телефоније Маркони обавио је први радио-телефонски разговор и отада се рачуна постанак данашњег радиа, који је освојпо цео свет. У Италији ће се 30-годишњица радиа најсвечаније прославити. Све италијанске радиостанице ће приредити свечане емисије, а у част проналазача Маркониа приредиће се нарочите јубиларне свечаности. („Правда“)

Приликом техничког конгреса У Лондону, сенатор Гуљемо. Маркони, познати проналазач бежичне телеграфије дао је интервју“ једном сараднику енглесског листа Ивнинг Стандарда, у коме је изложио. своје мишљење о будућности технике.

Прошло је већ 30 година од како је Маркони учинио прве опите с преношењем сигнала на краћа отстојања помоћу електричних таласа без жине. Вато се само по себи појавило питање, да ли се све оно што. је Маркони претпостављао после првих успелих покушаја заиста испунило. Маркони је на то одговорио да је збиља реализовано много од онога што је предвидео а сем тога реализоване су многе ствари, на које он уолште није ни мислио. Тако, на пример, он ни у сну није могао сањати да ће се радио развијати са толико успеха, док су многи други технички проналасци имали много спорији успех. Он тврди, да је проналазак. преноса вести без жице на даља отстојања захтевао много мање времена док није постао практичан, него што је он рачунао.

Моје је мишљење, рекао је Маркони, да машине чине живот привлачнијим и пријатнијим, јер се њима стиче све више комфор у племенитом смислу.те речи. Поред тога оне омогућавају много лакше вближавање људи. Сваки човек може да има своје мишљење о техничком напретку: али нема човека који би се одрекао употребе телефона или телеграфа. Иако је тачно да су машине поплавиле тржишта сувишном робом, преимућства која техника пружа остају ипак толико значајна. да чак ни најокорелији фанатичар не може да нађе довољно добре аргументе против технике.

У погледу будућности, Маркони је изјавио, да ће на том пољу појефтињавање ивраде данашњих скупих емисионих апарата донети од-