Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РО5ТА САЗОРТЉ 7А РОБТО, ТЕТЕСКАРЕ, ТЕГЕКОМ 1М КАРГО Основао 1912 кг. Милаш л. Шевловић СВЕСКА 91 · БЕОГРАД, ! МАРТ 192 ГОДЛХ

МЕЂУНАРОДНА АКАДЕМИЈА ПОШТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИ ЈА

9 октобар 1874 и 22 јул 1875 спадају међу најзначајнијим датумима у историји цивилизације и прогреса рада људскога, од постанка света до наших дана. Први је донио човечанству светски међународни пошт. савез, а други Светски међународни телеграфски савез. Ова су два савеза претече, темељ и најглавнија средства за сва упознавања, вближавања и прогрес свих просвећених и непросвећених народа земљине кугле. Они су, кроз врло ктратко време, од једног пола столећа, највише допринели и стварању Друштва народа, пи многих других, заједничких, културних институција целог света. Они су. неоспорно, једна од највећих тековина и творевина људскога ума.

Овај колосални усмех, кога би само могли оценити и опевати уметници као што су били цар Давид, Виргилије или наш Његош — искључиво је дело п.т. стручњака бесмртника: др. Стефана п његових великих савременика. Они су, први пут у повесници људскога рода, искупили за једним столом претставнике свих народа од пет части света, и прописали им јединствене статуте — поштанско-телеграфске — за њихов заједнички живот и напредак. Све је то рађено и урађено мирно и тихо, без топова, пушака и смртоносних справа, помоћу стручног знања, неуморног рада, дубоких студија и искреног споразума.

тада је рапидно напредовала светска п.т. заједница, којој ни у томе није равна ни једна друга заједница света.

Али, кров све ово време није било успеха, да сеп, и т. савези споје у један, мада припадају једној те истој и неравдвојној грани друштвеног живота. За извршење тог великог дела било је стручних и оправданих предлога, и на међународним п.т. конгресима. И, како изгледа, још није нађен модус по коме би се то најефикасније могло привести у дело. Ја, пак, мислим, да би и за то вамашно дело био потребан неки нови др. Стефан и његов други ,„Пројекат''. Изгледа, да се такав није још ни родио.

Поред ове, сада је поникла и друга велика замисао о стварању једне светске Међународне академије пошта и телекомуникацијл, као стручно-научног тела, за сарадњу и расправљање свих питања која се тичу историје и прогреса ове гране науке и радиности људске. (Предлог г. др. Шоћа — в,<

%,