Naša pošta

66

„Наша пошта“, новембар 1931, стр. 281.) Зна се у стручном домену пошт. тел. целог света, да су Међународне канцеларије Светског п. и т. савеза установљене и организоване са одређеним и ограниченим циљем и делокругом, административног и техничког пословања, и као такве да нису научна него управна тела. Према томе сваком је јасно, да је замисао о стварању поменуте Академије, не само оправдана, него и неопходна.

Ова би Академија, као засебно и независно научно тело, тек била у могућности, да преко свог будућег ,Академског зборника“, стручно научно расправља сва корисна питања и проблеме ове институције. Тај би ,„Зборник'', по моме схваћању, имао бити подељен на делове: историски, поштански, телекомуникациони и административно-рачуноводски. По моме мишљењу, и ва седиште ове Академије био би најподеснији Берн, престоница светске међународне п.т.т. ваједнице.

У то име поздрављам ову велику идеју и желим њено скоро

и срећно остварање. ПЕТАР М. МИЛИЋ,

директор пошта и телеграфа у пензији.

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ

Шапов телеграф (Сјапде Сћаре)

Велика француска Револуција дала је подстрека многим изумима па и телеграфији. Одржавање веза са војскама ван граница Отаџбине, примање вести и издавање наредаба требало је поставити на једну солиднију основу. Стари, галски начин предавања вести дозивањем с брега на брег и паљењем ватре није био довољан. Клод Шап, (види слике на стр.: 55, 65, 69 и 78 Илустр. календара за 1930 г.) успева да задовољи нове потребе устројством свога телеграфа. То је једна висока катарка, на којој попречно леже као крила две друге, мање, које се могу лако покретати. На овај начин, мењајући правац и положај, могло се телеграфисати између Лила и Парива на растојању од 250 километара, преко 20 посредничких станица и извештај добити за 20 минута.

Према одобрењу Комитета Народног Спасења, Шап је поставио у Паризу овакве телеграфске станице на три места: у Тиљеријама, на брегу Рулу и на брегу Валеријану. Одлука о томе: овако је гласила:

«Комитет Народног Спасења одлучује: Члан 1.

Грађанин Шап, овлашћује се, да постави телеграфске машине и справе на куле, торњеве и места која он сам буде изабрао за њихово постављење, и у ту сврху, може вршити све радове, па чак и посећи дрва која би сметала у правцу гледања од једне станице до друге.»

Француска. Министарство унутрашњих дела ради на томе да се у Паризу постави једна радиостаница која ће стојати у служби полиције и чинити саставни део међународне кривичне полиције. Она ће давати иностранству обавештења о кривицама, отиске од прстију, фотографије и т. д. Сличне станице биће постављене и у осталим великим градовима. и пристаништима. Ове станице ће радити у потпуној сагласности са станицама Гл. П. Т. Управе на сузбијању тајних емисија и повреда монополског права државе на радиотелеграфију.

Нови предлог за плаћање претплате и осталих телеф. такса у Фран-