Naša pošta

цуској иде за тим, да упрости и убрза рад око примања претплата и да избегне онај сувишни рад писања и књижења на много равних места једном већ, примљених сума.

Нови систем састоји се у томе, да телеф. управа отвори свакоме претплатнику текући рачун, у који ће бележити, са једне стране, као дуговање, износ свих предвиђених такса (претплате, међуградских равговора) а с друге стране, као потраживање, суме примљене као уплате за све врсте такса. Несумњива корист од овога лежи у томе, што су сва плаћања груписана на једном истом отвореном рачуну и могу се увек лако контролисати, на супрот досадашњем систему, по коме се засебно плаћа и обрачунава претплата, засебно међуградски разговори и засебно остале таксе.

Осим ове има и једна друга корист за публику од ове новине. Претнлатници могу да плаћају дужне таксе ма на којој поштанској станици или филијали. Телеф. управа израђује један нарочити образац уплатнице који се бесплатно раздаје претплатницима. Овај образац они сами попуњују исто онако као и чековну уплатницу и њиме уплаћују дужне таксе у ма којој било пошти или филијали. На-овај се начин практикује већ и плаћање пореза и других фискалних такса држави, па се овај на чин намеће својом простотом и лакоћом и телеф. управи.

(Че Кеја»)

Поларна светлост смета радиотелеграфским транемивијама. У Академији Наука у Паризу г. Хелбронер је изложио своје обсервације чињене 3 септембра прошле године у области Севернога пола. Он је питао равна радиотелеграфска друштва:да ли су на дан 3 септембра у 24 час њихове трансмисије биле нормалне или нису и добио је следећи одговор:

Друштво које је одржавало веву између Парива и Њујорка, ноћу, таласима од 30 метара, није могло од 21 часа ништа учинити све дотле докле није употребило таласе од 147—49.000 метара. Исто тако са кратки таласима није била могућа веза ни са Јапаном, већ су се морали свако вече употребљавати ови необично дугачки таласи. Најзад, примећено је у веви Европе и Ј. Америке, слабљење знакова који долазе ив Америке, али само у времену од 21 до 21, 50 часова.

Из ових чињеница изводи се као несумњиви закључак: да постоји упадљив корелативни однос између поларне светлости и кратких радиоелектричних таласа у северном региону вемљине хемисфере.

Музеј за безжичну телеграфију у Немачкој. И ако нема више од десетине година од како постоји примена радиотелеграфије, Немци су ипак основали музеј за радиотелеграфију у Берлину. У сали за свечаности биће постављене бисте славних немачких научника који се се бавили изучавањем радиотелеграфије. Ту ће бити Херц, Слаби, Браун и други са њиховим оригиналним апаратима. У једној сали биће изложено све што се односи на радио технику и апарате за пријем, а У другој за предавање — отправљање. Ту ће се једновремено моћи видети историјски развој једне и друге техничке гране.

Радио-помореки међународни Комитет, постоји већ неколико година, са циљем да усавршава методе радиоелектричног саобраћаја са бродовима на мору којих има преко 8000, који се могу сматрати као радиотелеграфске станице и да осигура рационалну употребу примене техничкога знања. Овај комитет је одржао своје конференције у Брислу, у септембру прошле године. На дневном реду су били многа и значајна питања, као; телефонирање на даљини применом кратких таласа, пренос вести и метеоролошких извештаја, примање и отправљање слика ва специјалне потребе и прилике поморског саобраћаја, подела путова кров етар у циљу повећавања брзине и тачности комуникација на мору, употреба нарочитих апарата за службу финансијера приликом њихове вожње по мору п студије свих осталих питања. која ће се расправљати на међународном радиотелегрефском конгресу у Мадриду 1932.

Кратки таласи за саобраћај на малим отстојањима. Покушаји за комуникације на мањим отстојањима