Naša pošta

220

Кад нас тако обрадујете зовите нас. Готови смо на жртве. Помоћићемо свесрдно и свесно да наше Удружење и наш Фонд, буду моћни и богати као наша струка.

Желимо да нас трећа ванредна скупштина обрадује пуним успехом и да за свагда избрише густу сенку 1 ванредне скупштине, а да од нас направи људе, пријатеље, другове а не само — посвађане монополце.

(«Монополски гласник» 14 мај 1932)

Има нечег трулог..» Орган Учитељског удружења Југославије, у чланку «Ово или оно, доле маске», пише:

«Не може ни бити друкчије у организацији која је доскора бројала око 13.000 чланова и чији се број ове године повећао са преко 3.500 чланова.

У тих 16.500 чланова има много мислилаца, много другова које сажиже свети пламен тежње: да организација обухвати цео ред; да организација оствари идеале вредних школских трудбеника и у погледу законских реформи које би обезбедиле нормалан ток рада у школи и материјално збринуле школског радника да би се могао сав посветити ученицима у раду; да процветају културне, књижевне, социјалне и друге установе нашег реда...

Ми смо ва то, да се свестраном анализом, са овог места, осветли и наша и туђа идеологија, да се осветли многа намера званих, позваних и незваних. |

Велики југословенски стег имају да носе прави борци и поседници праве југословенске идеологије, и нико други.

На оним знаним и искреним сатрудбеницима, — чије душе пламте _ кад организација напредује, кад се разбијене снаге скупљају у снажну армију рада на правом југословенству, а чија срца тугују кад лажни апостоли хоће да им снаге поцепају на таборе, — на њима је да искрено процене и кажу хоће ли:

Ово или оно.

ИЗ КЊИГА И ЛИСТОВА

Саобраћајни преглед, часопис Мин. саобраћаја за проучавање саобраћајно привредних проблема, у свесци од 10 јуна донео је напис др. Шоћа „Наша п. т. т. струка». Писац.се осврће на прошлост струке и приказује њено садање стање, потребе и напоре за препород. Износи упоредни пре-

стлед прихода и расхода од 1918 до сада. Анализира финансиско стање струке и ствара закључак, како наша п. т. т. струка испуњава своју улогу.

Дотична свеска „Саобраћајног прегледа» може се добити за 10 дин. код администрације часописа у Палати Мин. саобраћаја.

Основана је «Задужбина Михајла Пупина при Народном историскоуметничком музеју у Београду» за издавање публикација српских старина и куповину дела српских уметника за Народни музеј.

Радоваћемо се ако се завештач сети и п. т.т. струке.

Политика, 18 јун, донела је белешку о успешном појачању телеф. веза у земљи и са иностранством. Београд ће бити добро спојен телефонски како са Западом тако и са Истоком, а са Сарајевом се уводи веза са високом фреквенцијом.

Кејајв у Паризу, у свесци за мај објавио је напис г. П. Милића, директора пошта у пензији, о Међународној академији пошта и телекомуникација. 1 : у

У појединим покрајинама Совјетске Русије наређено је