Naša pošta

221

месним властима да ускоро почну са завођењем латинице у државној администрацији. Надлештва су од владе из Москее добила огроман број писаћих машина са латиницом. Исто је тако наређено школским властима да се припреме за идућу школску годину, када ће се ћирилица сасвим укинути и уместо ње завести латиница. Ова наредба совјетске владе важи и за све Кинезе, Јапанце, Персијанце, Турке и Јевреје који живе у Русији, а који су се до сада служили својим писмима.

Бивши претседник француске владе г. Франсоа-Маршал стављен је под оптужбу у својству претседника друштва „Електро-кабел“ које се налази у ликвидацији. Он је оптужен да је трпео и чак помагао разне злоупотребе у пословању тог друштва, као што су лажни биланси, исплаћивање дивиденде и поред постојећих губитака, трошење акциског капитала, што је по француском трговачком праву кажњиво и друго. Франсоа-Маршал изабрао је за браниоца бившег претседника републике г. Милрана.

Пошто је поплава у Средњој Енглеској у граду Дефилд,. у грофовији Дерншир, поплавила телефонску централу, то су телефонискиње биле принуђене да обављају свој посао у костимима за купање, пошто је вода поплавила и саму централу и продрла до њихових апарата.

У С. А. Д. има 8, у Немачкој 6, у Великој Британији 3 милиона незапослених радника.

Прва америчка поштанска марка, која је практично употребљена, продата је 1 јула 1847 у Њујорку. Тада је издата мања серија поштанских марака С. А. Д. за обичан поштански промет. За ове прве марке амерички филателисти нуде стотине хиљада долара, али се темарке не могу про! наћи, пошто су, вероватно, већ уништене.

Несрећним случајем, вршећи своју дужност, погинуо је у Чемуну поправљајући телеф. мрежу, Живан Јаблановић, технички радник, на служби у главној телефонској централи. Јаблановић је хтед да поправи телеф. мрежу и попео се на један стуб, али га је захватила електрична струја и пао је мртав на земљу. Као службеник, провео је 14 година у главној телеф. централи, вршећи најсавесније своју дужност: Као ратник учествовао је у свима ратовима, и Роне поднареднички чин.

1425 емисионих радио станица има данас у свету. — Америчко министарство трговине направило је, недавно, тачну статистику емисионих радио станица које данас у целом свету.

"раде. Према тој статистици, данас у целом свету постоје свега "1425 активних емисионих станица које својим програмима.

кроз етер забављају публику. Око 700 емисионих станица, има. само Америка! Интересантан је и европски део ове статистике. Према њему, у Европи прво место заузима. Совјетска Русија, са 78 станица; после ње долави Шведска, са 33 станице.