Naša pošta

222

Телевизија је остварена. — Чудеса. модерне науке. Француз, професор Бартелеми решио је проблем телевизије и радиовизије. — Француски листови опширно пишу о сензационалном проналаску професора Бартелемиа, који је успео да практично реши питање телевизије. Чим је вест о томе стигла редакцијама париских листова, репортери су похитали у Монруж, на неколико стотина метара од капије Орлеан у Паризу где се налазе лабораторије Бартелеммиа.

Пошто је показао новинарима целокупну инсталацију У својој лабораторији и објаснио им функционисање појединих делова, научник је у сали за емисију оставио свога асистента професора. Блондела, а он је са новинарима сео у ауто и одвезао се у једну кућу која је удаљена око један км. од лабораторије.

Увео их је у једну салу у којој није било никаквог конфора, већ само неколико редова столица, а у дну једно платно слично биоскопском.

Одједном, пред новинарима се на платну појавио асистент т. Блондел, који је био остао у лабораторији. Он се кретао и товорио, све његове црте биле су потпуно Ре

Чудо телевизије остварено је.

Вршени су исто тако експерименти и са трансмисијом филмова путем телевизије. Резултати су потпуно задовољавајући, чак и приликом ВОЈА лије на платну малих ЋИМ МИА Шта ће бити са биоскопима > („Правда“).

У Баварској је основано- Друштво ва проучавање историје пошта. Белеки М.

ЗА И ПРОТИВ ПРИРЕИА

Да се зна

Од извесног времена, шире се вести и о неким претњама», Веле, забрањено је бавити се стручном литературом те да се против писаца и уредништава воде административне и сутске анкете. Случај, који је ван круга литературе. Тенденциозне вести, којима се само слаби и непросвећени могу заплашити. Стварно је да управљачи свију струка желе и препоручују стручну литературу и усавршавање особља. Штавише, наше Министарство је, каси други ресори, прописало да старешине, при оцени стручне способности службеника, узимају у обзир ида ли се дотични «бави стручном литературом као ида ли показује смисла за измену застарелих начина рада» (расписбр. 446 о оцењивању држ. службеника — «П. т. весник»од 16 августа 1931). Поводом тога написали смо на стр. 275 свеске за октобар 4981: Ваљда ће овакве одредбе разбудити и оне снаге које су успаване дневним радом, снаге које сужују место да проширују круг свога знања. Министарство је омогућило старешинама да истакну способност службеника као и да жигошу оне који коче коло напретка. Оцењивање мора бити по непристрасном, правичном и неумитном суду. Повлачећи такву линију између доброг и злог, старешине ће показати и своју способност. Јер кад старешина није на висини својег задатка, варбњује се и висина самог положаја и надлештва. –