Naša pošta

195

У БЕД БА

Као што смо јавили у св. за јун, г. Министар саобраћаја. саставио је Комисију ва пројекат Уредбе-Закона о органивадији врховне управе п. т. т. струке.

Начелник Општег одељења Мин. саобраћаја, г. Мир. Лотшкијевић, поднео је, 9 и 20 маја, под М. е. бр. 11.403, "реферат г. Министру:

„У Управи пошта и телеграфа израђен је пројект Уредбе о организацији п. т. т. струке а коме су административним путем прикупљене и примедбе од Дирекција пошта и телеграфа.

Ова Уредба треба да послужи п. т. т. струци сада као темељ за њено сређивање и уређење, а затим као подлога за здрав напредак и нормално развијање.

Због овако великог значаја ове Уредбе, она треба да буде најбрижљивије обрађена и у њу треба да уђу одредбе, које ће бити веран израв искуства, схватања и погледа истакнутих страчњака у овој врло важној саобраћајној грани, како би она што потпуније одговорила своме циљу — здравој реорганизацији и успешном консолидовању п.т.т. струке.

ј У овом циљу пројекат ове Уредбе треба, пре дефинитивне редакције "текста, да прође кроз највиши стручни форум ва ова питања, т. ј. да буде претресана на једној конференцији п. т. т. стручњака, како би концепција Уредбе, њена структура и њене одредбе, не само биле у сагласности са прописима постојећих вакона већ исто тако да у што савршенијој форми, и што потпунијој мери, одговори главном циљу: потребама и духу ове специјалне саобраћајне струке, тако важне за просперитет народа и одбрану државе, :

На овој стручној конференцији треба да узму учешћа што шири круг еминентних п. т. т. стручњака, да путем слободне стручне дискусије, претресања предложених принципа-и одредаба, и слободном директном разменом мисли и споразума, донесу заједничке закључке и утврде дефинитивну редакцију Уредбе.

Пре састанка конференције ово би Одељење упутило п. т. т. Управи и п. т. т. Дирекцијама потребан број копија пројекта Уредбе, тако да сваки члан конференције добије по један примерак на петодневно студирање.

Конференција би се имала састати у Београду, 30 маја тек. год. у шп, т. т. Управи, где би, под руковођењем Помоћника Министра инж. г. Ратајца Добросава, била дужна да свој рад заврши највише ва пет дана.

На ову стручну конференцију било би позвато 9 учесника п. т. т. «стручњака из п. т. Дирекција у унутрашњости (5 директора пошта и те__леграфа и 4 саветника дирекција), и 13 учесника са службом у престоници — у п. т. т. Управи и Београдској дирекцији пошта (2 начелника П. т. управе, 2 директора пошта и телеграфа, 3 виша саветника-инспектора Н. т. управе, 4 шефа отсека и 2 саветника исте Управе).