Naša pošta

.248

хтева интерес службе. (Одлука Опште седнице Држ. савета бр. 18.930 од 27 и 28 априла 19832.)

ОБЈАШЊЕЊА ЧАСОПИСА ПОЛИЦИЈЕ

По тач. 4 8 270 Ч. з., држ. службеницима грађанског реда, који су као активни држ. службеници или пензионери били на војној дужностиу рату пре11Х 1923, па буду пензионисани по 4. 8. од 1931, време проведено у рату, рачуна се тако, да се за сваку годину у којој је било рата рачуна још по једна година. Ова одредба важи за све држ. службенике, без обзира што је дотични учествовао у рату У бившој аустро-угарској војсци, пошто закон за овакве случајеве није учинио никакав изузетак.

Време које је државни чиновник провео у једној положајној групи на основу одлуке коју је Државни савет поништио не може се доцније, када тај чиновник саобразно закону поново добије исту групу, рачунати за напредовање или добијање периодске повишице у тој групи, пошто се има сматрати, да то време уошште у тој групи није ни провео, јер је акт о постављању био незаконит. Тач. 25 5 62 Фин. закона за 1932-33 не односи се на овакве случајеве.

Кад је дневничар постављен за званичника, онда је то прво постављење за државног службеника који по вакону тече право на пензију, и зато се тако постављеном званичнику имају обуставити првомесечне принадлежности у смислу тач. 15 134 Ч. з. Не може се то постављење сматрати као унапређење о коме говори тач. 2 тога 8 јер се постављањем за званичника дневничар не унапређује, већ првипут поставља за званичника у смислу Ч. 38. 2) Званичницима постављеним под владом важећег Ч. з. раније дневничарске службе не рачунају се за пензију по изречном наређењу у 5118 4. 3. као и по 5 116, који говори о томе, које се време узима уобзир за обрачун пензиских принадлежности, где се дневничарска служба не спомиње.

По 852 Ч. з. периодску повишицу званичници добијају после три године ефективне службе проведене у једној групи. Ако тај услов испуњавате, онда имате права на периодску повишицу. За доношење одлуке о исплати те повишице треба да се обратите молбом преко непосредног старешине.

Подофицирска служба у сталном кадру војске и морнарице у случају прелаза у грађанску службу не рачуна се у рок за стицање права. на пензију по 8 113 Ч. 3. — 5 144 последњи став истог закона. Та се служба за напредовање урачунава само у случају прелаза који предвиђа 5 8 и то по 5 64 Ч. 3., али ако је прелаз извршен пре не што је подофицир напунио 10 година подофицирске службе, та се служба не може рачунати за напредовање. Према овоме, време које сте провели као подофицир може вам се рачунати за пензију тек кад проведете 10 година у државној служби, али вам не може бити рачунато за стицање права на пензију као и за напредовање.

Иако је т. 3 8 8 Закона о насељавању јужних крајева омогућено давање земљишта нижим државним службеницима приликом насељавања јужних крајева, ипак тиме, нити другим законским прописом, није одузето право надлежном органу да таквог службеника. премести у друго место. Разуме се по себи, да је закон овде имао у виду такве службенике чије премештање долази врло ретко или никако у обзир; као и да ће надлежни орган о тој чињеници водити рачуна, ако дође у питање премештај службеника чија је породица већ насељена.

По 8 255 Ч. з. у групама у којима су предвиђене периодске повишице, припада службенику, по ступању на снагу тога закона, она периодска повишица, на коју има права према годинама ефективно проведеним у групи у којој се затекао. По 8 52 истог закона периодске: