Naša pošta

МЕЂУНАРОДНА АКАДЕМИЈА ПОШТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

Предлог о стварању Академије саопштен је у „Нашој пошти“ за новембар 1931. О њему се даље говори у св. за фебруар, март, април и мај 1932. У св. за јун 1932 објављено је шта је дотада постигнуто као и састав југословенског одбора за стварање исте Академије. У св. за јул 1932, стр. 203, је одзив Југ. есперантиста.

У Одбор су, поред осталих, досад ушли: 7 бивших министара, неколико професора Универзитета и народних посланика стручњака, 3 бивша генерална директора пошта, 18 активних и бивших начелника и директора пошта и телеграфа као и неколико виших чиновника п. т. струке, претседници П. т. удружења, Српског филателистичког клуба, Хрватског филателистичког друштва као и Лиге есперантиста Југославије.

Нови су чланови Одбора г. г.: Бранислав Ђ. Нушић, редовни члан Српске краљ. академије наука; д-р Јосип Лончар, доцент техничког факултета Универзитета у Загребу; инж. Славко Бокшан, писац дела о Николи Тесли; д-р Јанко Тавзес, в. д. директора Дравске дирекције пошта "и телеграфа.

Француско друштво за комерциалну географију и економска проучавања, којему је претседник г. Лујо Марен, · бивши министар, генерални секретар г. генерал Брисо, 10 јануара о. г. једногласно је изгласало одлуку:

Да се прими пројекат о стварању Међународне академије пошта и телекомуникација:

Да се изрази симпатија југословенском одбору за стварање ове Академије, којему претседава г. д-р П. Шоћ, бивши министар; |

Да се ова одлука званично саопшти г. опуномоћеном министру и изванредном посланику Југославије у Француској“. Претседник Друштва г. Марен исту одлуку је саопштио Одбору у Београду, нарочитим писмом у коме се поред осталог каже: „Ова изгласана одлука је нова манифестација француских симпатија наспрам југословенског наро-

да, као и потсећање на изврсне успомене које је г. Шоћ-.