Naša pošta

18

оставио у Француској у току високих мисија које су му бизе поверене“.

Упркос светској кризи, одзив из земље и иностранства био је такав, да обезбеђује остварење. Ради се на стварању одбора у појединим земљама; у неким је већ створен, попут оног који је образован у Југославији.

Предлагач д-р Шоћ спремио је за штампу публикацију која садржи реферат о досадањим одзивима и о томе што је постигнуто. Књига ће садржавати и предлог о новој фази рада као и нацрт Правила — Статута Академије. Биће ра-' заслана у све земље. Министар саобраћајаг. Л. Радивојевић одобрио је да се публикација отштампа.

После тога, и кад се створи довољан број одбора у појединим земљама, сазваће се главна скупштина са претставницима из појединих земаља. Тежња је да се прва скупштина одржи у Београду, уз југословенске припреме и гостопримство. Главна скупштина ће решити о правилима Академије и одредити њено седиште, евентуално и њених секција. Скупштина ће изабрати и Претседништво Академије, које ће предузети даљу акцију.

НАШИ ДАНИ

Боримо се под исто тако крајње тешким и очајним околностима, а да при томе немамо никакве наде да ћемо ускоро савладати све тешкоће.

Могу се ту и тамо видети понеки знакови да ће се облаци распрштати, али је небо још увек мрко и претеће на истоку, на западу и изнад нас.

Ипак при свем том, имам вере да ће здрав разум и одважна акција допринети да се и овог пута извучемо из незгодног положаја.

Лојд Џорџ

У погледу мисли и у погледу акције, Европа се двоуми, колеба се, љуља се као клатно на сату.

Сам европски капитализам са своје стране почео је да сумња у себе, у своју сопствену легитимност, у своју сопствену моралност. Његова пометеност је тако коренита, да је он почео да доводи у питање вековно схватање цивилизације и напретка, да се запита да ли освајање, да ли прогрес индустриске технике, претстављају за људе једну небеску добит или једно ђавоље проклетство.

Види се да постоји у исто време нека врста индивидуалистичког раздражења са растењем колективног осећања.