Naša pošta

НАШИ ДАНИ

Проблеми који нам се данас намећу, веома су озбиљни. Али нису нерешиви. Пол Бонкур, француски министар спољних послова.

Наша спољна ситуација је обезбеђена. Оно што знам то је, да ако би се догодили неки нереди, нарочито у средњој Европи, то би био почетак једне катастрофе. Дужност је свих одговорних људи да то кажу. Само политичком сарадњом може да се спасе свет. Свака друга линија држања води у пустоловине и у неред.

Богољуб јевшић, министар спољних послова.

Ми живимо у једном великом времену које нам налаже велики и тежак рад, али ми смо уверени да ће садашња генерација бити дорасла задатку и да ће умети да савлада

све тешкоће. Д-р Бенеш, министар спољних послова Чехословачке.

У једној нормалној ситуацији последица садашњег стања била би рат. Али Европа је толико изнурена, владе су тако слабе и рат је постала ствар тако компликована, да ја не верујем у скору могућност једнога новог рата. Али оно што је извесно то је, да идемо у сусрет годинама тешке пометености и социјалних потреса. Ништа добро и општеевропско није могуће остварити у блиској будућности. Друштво народа ће живети у стању полупаралитичном.

У сваком случају треба се борити зато, да ово веома тешко време пребродимо без катастрофа и треба радити на припремању једне боље епохе, у којој ће бити могућа политичка еволуција, и кроз коју ће се велике силе једино моћи сложити и прихватити један програм, кога ће усвојити сви, и велики и мали народи.

Гуљелмо Фереро, историчар — филозоф.

Са вером у себе, штедњом на свима пољима, добром вољом и умереним животом како у приватном тако и удржавном газдинству, а поред благодети које нам у изобиљу пружа наша велика и уједињена Југославија, ми ћемо успети да пребродимо кризу и да здрави и чили прихватимо о привредни полет који ће неминовно доћи. 2

Јосо Ј. Радућић — 5

+

#