Naša pošta

66

Ускрс је васкресење живота, обнова и пролеће. За њега су везане наде и вера у сутрашњицу, освежену, нову. Бујност нових путева, радост живљења и стваралаштва иду заједно са Ускрсом.

Данас би се толико требало радовати и надати сеу нешто боље него што је било до јуче.

Сваки дан доноси понеко изненађење. Погледи, установе, веровања, које су нам до јуче изгледале вечне и непроменљиве, падају као да никог нема више ко би их узео у заштиту.

Огромна нагомилана богатства, поносна производња оруђа неисцрпних могућности препуштени су квару и рђају док с друге стране милиони људи трпе од највећих оскудица.

Добра треба расподелити и поделити тако да свак има доста, јер може да има доста, и више него што му. треба. Отуда и идеје морају да се ставе на савршено нове основе.

Ствари, материја од којих човек живи, дају догађајима свој неминован правац, чије се решење може одуговлачити, али не може омести.

Овај Ускрс је у знаку те борбе. Нада у боље и човечније свакако ће превагнути над заосталим витезовима прошлости, који морају да иду у историју где им је место, да се о њима тамо говори добро или зло.

„Привредни преглед“

УРЕДБА О ОРГАНИЗАЦИЈИ П. 1. СТРУКЕ

„Наша поштша“ је добила овај напис после састшанка пи рада Конференције о којој је писано на сшр. 195—9 свеске за јул 1952. Нисмо га објавили да нам се не пребаци да прејудицирамо, да доприносимо да крштикована Уредба не буде примљена ше да посредно помажемо чију шежњу да се до нормализације не дође. На жалосш, време и чињенице су писцу дали право. Пројекаш Уредбе није био примљен. Био је, веле, у опреку са другим законима и ш. д. 800г тога је донесен 1 сшав 5 48 Фин. закона за 1933/4, о којему се говори у почешку новог написа о Уредби.

Ову свеску издајемо пре рока да би допринели изради Уредбе, јер од ње зависи будућност струке и. особља.

[. ПРЕДЛОГ УРЕДБЕ -

Организација п. т. с. струка код нас је не само у дефекту, него је изгубила и правну подлогу. Сувишно би било доказивати да „провизориум“ створени у п. т. струци, од 8 децембра 1930. претставља нелегално стање, како у погледу организације тако и у подели рада одељења и отсека. Ово се односи како на главну управу п. т. струке тако и делимично на дирекције и спољну службу. — У периоду