Naša pošta

92

ном плану, ометати претставнике опозиаије да слободно изразе своје мишљење. Борба у Удружењу и за удружење треба да буде борба идеја, борба духова, мисли, погледа, назора и сталешких интереса. У тој борби разлози треба да буду једино, часно и допуштено оружје. Не никакве засукане сплетке, трикови и гафови. То је све научено од проблематичне прошлости, у игри јалових партијско политичких прогоњења, којима се успевало док су партијске страсти буктале. Ја овде мислим на онај посве неколегијални поступак да се ухвати фотографија једнога „опонента“, којега су намерно задржали при столу, уз песму и вино. То није поштена борба, а најмање је колегијално, лепо и духовито. „Ја у томе видим наслеђе црне прошлости и подражавање рђавим примерима.

Иначе, Конгрес није само радио озбиљно, мудро и тактично, већ се и забављао. Направљен је излет једнога дана у Трогир а другога у Макарску, где се купало у мору. На банкету, у хотелу на Бчвицама, све је било ведро, весело, насмејано, другарски расположено и уз здравице, песму и свирку дочекивало осмехе зоре. А затим, дошао је дан рас-. танка. Можда тужан и жалостан за многе. Ја мислим, да су ови састанци, ове другарске заједничка вечери, међусобно упознавање и братимљење најјача гарантије за успех у раду Удружења и најбољи и најпречи пут за духовно зближавање и интеграцију народног јединства.

Не могу овај напис завршити, а да не изјавим дубоку захвалност свима онима Сплићанима, који су нам указивали пажњу проводећи нас кроз Сплит и показујући нам његове: знаменитости, историјске и културне, а напосе захваљујем. другу г. Брада шу, који је у томе погледу показао тако много добре воље и пожртвовања.

МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

· УРЕДБА О РАНГУ СТРУЧНИХ ШКОЛА И ЈЕ 1. СВУКА

Питање стручне спреме која одговара прописаној школ- | ској спреми за звања из 2 става 5 45 Ч. з. регулисано је било у п. т. струци ранијим прописима, па је п. т. особље спокојно очекивало Уредбу о рангу стручних школа из 5 7 истог закона коју је Мин. просвете 10 маја о. г. објавило у „Службеним новинама“. Зато и није било мало изненађење када смо у Уредби узалуд тражили п.т. школу, која је према свима ранијим законским одредбама призната као потпуна средња школа. У Уредби помиње се само ле