Naša pošta

95

школа у Београду и Српска п. т. школа на Крфу и Солуну, а црногорски испит за п. т. чиновника бачен је чак у званичнике. Шта је са осталим п. т. школама, које су одржаване под истим условима, односно са испитима и курсевима из чл. 248 Финансиског закона за 1926-27, то се у Уредби не каже, а пошто та стручна спрема није поменута, то значи да и не важи као одговарајућа школска спрема за звања из 9 става 5 45 Ч. з. Према томе, за даље напредовање оваквих чиновника има се применити одредба 2 става 5 257 истог закона, мада по Ч. 3. од 31 јула 1923 нису разврстани по одредбама чл. 230 под. П, већ им је право на П категорију признато прописом чл. 9 Уредбе о разврставању. Дакле, другим речима, свима п. т. чиновницима, без прописане потпуне средње школе, односно означених стручних школа, ускраћено је напредовање у УМ положајну групу, а они који се поново враћају у службу имају се постављати на положај који одговара њиховој школској спреми без обзира на стручну спрему. Место потврде и усвајања стечених права, нов хаос и потпуно непотребно узбуђивање напаћеног особља п. Т; струке. ;

О самој Уредби нећемо дискутовати, мада су многе ствари нејасне. Тако, за потпуну средњу школу сматра се ранији 6 разредни женски лицеј, а п. т. чиновници који су, на пр., свршили само 8 разреда гимназије без матуре, једногодишњу вежбу у пошти, једногодишњи стручни курс са завршним испитом, сматра се да су свршили само непотпуну средњу школу. Исто тако је и са осталим п. т. школама, у које су се примали кандидати са најмање 6 разреда средње школе, а о стручним курсевима у крајевима ван Србије и Црне Горе ни помена. Питамо се, како је уопште могло да дође до тога, када је то питање у п. т. струци било већ давно регулисано позитивним законским прописима као резултат изједначења прописа и организације ·службе. Уредба те законске прописе није могла мимоићи, а још мање да вређа стечена законска права п. т. особља. Права гарантована п. т. особљу следећим законским прописима:

1) Чл. 45 Уредбе о организацији Мин. пошта и телеграфа и п. т. т. струке гласи:

„Нико не може бити постављен за чиновника поштанско-телеграфске струке ако не стекне спрему која се тражи у МГ одељку ове Уредбе. За стручну п. т. спрему постоје п. т. школе, које могу бити, једна виша стручна п. т. школа у Београду, и ниже стручне п. т. школе у седиштима дирекција пошта и телеграфа. Ове школе остварају се према потреби и повремено. Наставни план, програм и трајање учења у школама прописује Министар пошта и телеграфа сталним правилником“.

2) Чл. 16 Закона о привременом регулисању звања и