Naša pošta

87

ПТ. СТРУКА У НАРОДНОМ ПРЕТСТАВНИШТВУ

У парламентима западних држава и ове године су вођене значајне расправе о животу и раду п. т. струке. Нарочито су се истицале расправе у француском и енглеском парламенту. Исто тако је било и у другим неким земљама као и у Бугарској. У Скупштини и у Сенату С. А. Д. обновљени су одбори за п. т. струку. Мин. пошта Пољске, бранећи се у Народној скупштини,доказао је да буџет п. т. прихода губи 99" милиона злота због ослобођења од поштарине, од којих 4 милиона услед злоупотреба које од тог ослобођења потичу. Важност струке, те криза и ново доба, које захтева нове мере, дали су тим расправама живахан и опсежан карактер. Народно претставништво са дотичним владама брисало је трагове штетног и преживелог, а уводило је боље и корисне иновације.

Наш Парламенат није се нарочито бавио п. т. струком. Он је с одобравањем примио експозе г. Министра саобраћаја, који је и ове године тражио боље и срећније стање. |. Миливоје Исаковић у Скупштини је, приликом буџетске расправе, истакнуо п. т. струку као најважнију и најкориснију саобраћајну установу. Нарочито је бранио п. т. т. особље, које се, вели, и у друштву и свугде потцењује, вређа, малтретира. Указао је на неправде које се чине п. т. особљу, па је тражио да „централа“ поклони већу пажњу струци и особљу. Г. посланик је изразио неограничено поверење према личности данашњег г. Министра и уверење да ће његовим сугестијама изаћи у сусрет.

Радујемо се што се и у Народном преставништву покреће питање побољшања у п. т. струци. Истина још мало и недовољно. Говор г. Исаковића и неке интерпелације, које ће, свакако, дати повода за дубљу и исцрпнију расправу, као и прилику да г. Министар развије свој реформни програм иза њ добије помоћ Краљ. владе и Народног претставништва. Уверени смо да ће г. Министар у том погледу наићи на пуно рузумевање и помоћ свих меродавних фактора. П. т. струка и њено особље својим радом, пак, показаће и од сада сав свој значај и неоспорне заслуге. Преко тога очекиваће и пажњу коју заслужује.

АДМИНИСТРАЦИЈА ОТВАРАЊЕ АНКЕТЕ

„Мамутска бирократија“. Тако је лошу и спору администрацију назвао генерал Џек Першинг. Генерал, у својим мемоарима из светског рата, колико оштро толико оп-