Naša pošta

88

равдано, напада рђаву администрацију. Он вели да је Антанта утрошила милионе долара за организацију рата, која је била довршена — када је мир склопљен.

Историског су реда речи овог прослављеног америчког војсковође:

„При организацији фабриковања муниције, у којој је Америка имала видног учешћа, имали смо много мукаи тешкоћа са француском мамутском бирократијом. Ја сам дотле сматрао да је америчка администрација најодвратнија и најдосаднија на свету, али дошавши у Европу, имао сам прилике да се уверим да је француска бирократија. још нешто страшније. Кад је нама Американцима требала најмања ствар од Француза, ми смо се морали обраћати директно Министарству рата, али тиме ствар још није била ни из далека решена. Министарство рата је решену ствар слало кроз сва подређена надлештва, па ако је грађанска ствар била умешана, онда се наравно акт морао после дуготрајног лутања преносити и на Министарство унутрашњих дела. На тај начин морали су проћи месеци док смо и најнезнатнију ствар. . добили од Француза. Многа надлештва, шефови и многобројни чиновници по тим надлештвима умели су на један виртуозни начин да одуговлаче решење једног најобичнијег акта, а што су за то време пропадали милиони људи, ко је још и за то марио!

Ја сам за све то време помишљао на једно: како је та гломазна, страшна бирократија могла три године да обавља послове, да снабдева француску војску и уопште како је Француска са таквом сулудом бирократијом могла да издржи2 Уверен сам да би Француска без те мамутовске бирократије у минулом рату много боље прошла!

Око снабдевања америчке војске у Европи животним намирницама било је доста муке. Наше Министарство рата није организовало тај важан део ратне службе и због тога сам ја често долазио у веома незгодан положај. Варају се они који мисле, да су Американци тако савршени организатори и да код њих све иде као намазано. Точкови наше администрације нису били нимало намазани и често су страховито шкрипали. Најзад је америчка влада ипак увидела потребу модерне организације за снабдевање америчких "трупа животним намирницима.

Уопште, у то доба морао сам приметити да је америчка влада имала много планова, предлога и идеја, али фактично није ништа чинила да се фронт у Европи појача. И тада сам од срца омрзнуо бирократију, увидевши да је она не само непријатељ сваког брзог поступка и правилног, практичног решења ствари већ и непријатељ сваког прогреса, свега што може да доведе до бољих резултата“.

Велика је повика против администрације. Члан Краљ.