Naša pošta

143

управника истог Завода У положајне групе, као на најнижу групу тога звања иако у садашњој УГ грули није провео пуне 3 године, Главна контрола је известила да се, с обзиром на став [5 49 Ч. 3. именовани не може наименовати на знање више групе, док у МГ положајној групи не проведе 3 године, јер га Ч. 3. од 1931 није затекао у звању управника Завода за метеорологију, па да би се могао користити бенефицијом из другог става чл. 252 пом, Закона, изузетно од наређења 5 49 истог Закона. Бр. 10074. Из опште седнаце Главне Кочзтроле од 7. Ш. 1933).

О разумевању тач. 595 49 и 9 62 4. 3.

У одговору на акт Министра просвете, Главна Контрола је известила да у случају примене у тач. 5 5 49 4. з. нема места примени и 5 62 истог Закона, пошто се пропис тач. 5 5 49 Ч. з. има сматрати као изузетак и од општег прописа предвиђеног у 9 62 истог Закона. Приликом примене тач, 5 5 49 Ч. з., има се узети у обзир само пропис тач. 25 49 истог Закона т. ј. чиновник, који буде наименован на једно од звања предвиђених тач. 555 Ч. 3. може добити само најнижу групу тога звања, осим случаја ако долази са звања у ком је био на вишем положају. Приликом примене, пак, прописа 6 58 Ч. з. има се узети у обзир пропис 5 62 истог Закона. Став 2 5 59 не односи се на пензионисаље чиновника. С обзиром на предње. Н. Н., испектор Генералне дирекције вода у пензији и контрактуални наставник Пољопривредно-шумарског факултита у Београду, који је изабран за ванредног професора истог факултета у Београду, може бити постављен за ванредног професора универзитета ЈУ положајне групе 1! степена.

Бр. 51104. Из опште седнице Главне контроле од 19 маја 1933)

НАПРЕДАК ЖЕЛЕЗНИЦА

Ни криза ни скраћени буџет не ометају напредак и - иновације у нашој железничкој служби. Ничу нове пруге и нове станице. Особље се помаже морално и материјално. Није заборављена ни здравствена служба ни изградња станова. Пољопривредна служба допуњује те мере. Удружење особља, несметано, корача напред. Његово учешће на међународним скуповима је обезбеђено и ефикасно. Литература цвета. Од прошле године излази и „Железнички венац“, који је успео да буде поучно - забавно - књижевни часопис. Образовао је већ и своју Уметничку секцију, којој је циљ: 1) да скупи у једну заједницу све оне железничаре који се баве ма каквом уметношћу, музиком, певањем, новинарством, књижевношћу, сликарством, драмом, дикпијом итд. 2) Да