Naša pošta

МЕЂУНАРОДНА АКАДЕМИЈА ПОШТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

Одбор за стварање Академије, у Београду, Крунска 29, продужује своју акцију. У штампи је књига г. др. Шоћа, у којој ће бити приказано што је до сада постигнуто као и што претстоји да се уради у новој фази пословања.

Нови чланови Одбора су г.г.:д-р Богдан Гавриловић, · претседник Краљ. српске академије наука, сенатор; д-р Милан Стојадиновић, претседник Ротари клубова Југославије, министар финансија у пензији; Радомир Клајић, претседник Есперантског друштва у Београду.

Француско п. т. књижевно друштво у Паризу, под заштитом Министра пошта и телеграфа, „изразило је пристанак на стварање Академије. Друштво је приступило оснивању француског одбора. Академије.

Конгрес есперантиста Југославије изгласао је ову резолуцију: „Конгрес есперантиста краљевине писти одржани у Београду 4 и 5 јуна 1933, уз учешће претставника из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Француске, Немачке, Швајцарске Пољске, Маџарске, Румуније и Нигерије, а по примеру Лиге п, т. есперантиста са претставницима 42 земље као и Конгреса југословенских есперантиста у Славонском Броду, изјављује своје одобравање и пристанак на предлог о стварању Академије, како с обзиром на њен универзални значај тако и на уважење које Одбор за стварање Академије, у Београду, указује есперантском покрету.“

УРЕДБА О ОРГАНИЗАЦИЈИ П. Т. СТРУКЕ

Пројекат „Уредбе о организацији п. Т. т. службе“, израђени у Управи пошта и телеграфа. усвојен од г. Министра саобраћаја, добио је и сагласност. Мин. савета. Као што смо писали у св. за јул, по 5 487. 1 Фин. закона за 1938/4 још се мора добити сагласност финансиских одбора Народне скупштине и Сената.

Пројекат Уредбе, колико нам је познато, задржава старински назив Управа пошта и телеграфа, на челу које стоји помоћник министров и пет начелника одељења. О самој Уредби моћи ћемо расправљати кад буде предата јавности. Њом ће се, најзад, привести крају дело започето 8 де