Naša pošta

130

бра 1930, кад је п. т. струка одвојена од Грађевина и прешла у Саобраћај. Дело које се могло извести и пре коју годину, јер је Министар саобраћаја био овлашћен Законом од 8 децембра 1930, којим је промењен Закон о уређењу врховне држ,. управе и Закон о устројству Мин. грађевина, да, ' у сагласности са председником Мин. савета, пропите све Уредбе за извршење истога Закона („П. т. весник“ за 1930 стр. 477).

Зашто то није урађено и колико је то штете донело, нећемо нарочито расправљати у овој прилици. Ако не пре, анали п. т. струке бавиће се тим периодом, „текућих послова“,0о којему је писано на страницама п. т. часописа, док копрену није подигао познати правник и п. т. стручњак г, Шипуш (св, за септембар 1933). Чланак г. Шипуша, вишег саветника министарства, је и откриће које брани интерес струке и особља. Част је струци која има управљаче који општи интерес уздижу изнад личних погодности.

ИЗ ПРОШЛОСТИ

Држабном Собјету СербсБбому Милош Теодоробић Обренобић Књаз Србеви

Из побуђенија, што је кроз отечство наше Европа пут трговином и званичним дјелима отворила, а и осим тога желећи, да се у земљи нашој вообште пошта добро уреди, постављам ја данас, мог надворног Совјетника Јакова Јакшића, Надзиратељем цјеле поште у Сербији, поверавајући му сва лица, која у поштанском званију служила буду.

Осведочена ревност његова ко својим делима, касајућима се потреба и славе народа нашега, доказана мудрост и искуство његово у смишљавању и извршенију благополезни планова, но иначе и благоразумије његово у издавању новаца оправдавају уверење моје, да ће они ово важно и опште полезно званије. са оним достојанством исполњавати, са којим је сва званија своја досадашња к пуном задовољству мом испуњавао.

У Крагујевцу 20 фебруара 1835 Хо 498 Милош Из кабинета Књажевско-Србскога, По височашој заповести Књажеској Паун јЈанЕеобић Секретар кабинета Књажеског

Приопћио М. ВУЈАДИНОВИЋ