Naša pošta

132

рања јединствене југословенске народне културе. Свесна свога словенског карактера, наша држава треба да уложи све снаге да докаже културне и цивилизаторске способности словенске расе.

Привредна секција у свом предлогу о првим мерама за олакшање и ублажење привредне кризе у земљи, тражи. да се што пре упрости држ. администрација, тако да се код свију власти послови свршавају брзо и јевтино. По принципу поједностављења и појефтињења садашње управе.

У погледу државних привред. предузећа, програм предвиђа да и кад су та предузећа од државе вођена, морају бити тако организована, да служе искључиво интересима државне и народне целине. Њихово пословање мора бити ослобођено крутих- бирократских метода, уз потребну контролу и обезбеђење одговарајућег рентабилитета, прилагођеног потребама народне привреде.

Износимо ова начела, на којима се може и мора заснивати и акција за препород п. т, т. струке. Поље рада је опсежно. Приватна инициатива особља и његових ор-. ганизација у томе може дати подршке као и наћи потпору званичне стране. На посао. Још има много да се ради и уради. То важи како за службену страну тако и за приватну инициативу.

Југословенски научник и идеолог, г. д-р Јован Ердељановић, проф. Београдског универзитета, пише у „Животу и раду“:

„Кад год сам путовао по нашем народу, особито по крајевима изван предратне Србије, мени су се врло често и то баш нарочито зато што сам из Србије — жалили љу- . ди, како сељаци тако и варошани, на рђаво поступање држ.. чиновника према њима и на неуредност и спорост наше администрације. Прека је, права насушна, потреба наша да се што пре: изведе реформа у државној администрацији.“

„Анкета је омогућена, по праву слободне критике, која: је одређена и саопштењем Централног пресбироа Претседништва владе, од 17 септембра 1930, које гласи:

Претседнић Министарсбог сабета добио је са изђесних страна обабештења БВаво се у штампи не може БритиВобати рад органа држабних, банођинсђих и општинсђих бласти. Обим пободом облашћени смо објабити: да ниво јим законом, па ни Завоном о штампл, објебтибна Бритива рада и понашања органа бласти није забрањена, ђећ. да је сбавоме слободно да може путем штампе. слободно, износити и убазибати на неиспрабности сђавог органа.