Naša pošta

— П.т. задруга — новчана установа п. т. особља Србије основавана је 1888 г. Њен историјат написао је г,. Тихомир Караџић, виши саветник, у Пошт. каледару за 1930 г. У извештају Задруге за 1931, који је приказан у „Нашој пошти.“ за мај 1932, оштампани су биланси за десетогодишњи период од 1921 до 1930.

Животирад, у свесци од 1 августа, доноси неколико успомена на пок. Милорада Драшковића, министра грађевина, у пошти надлежног, међу којима и ово:

Идући кроз Арбанију (о повлачењу 1916) једног дана ме је ословио гледајући беду неких младих војника:

— Видиш да некоме и заслужена казна користи. Сећаш се кад смо оне поштаре из амбуланте поште, због шверца цигар-папира, по казни преместили пре неколико месеци у Ћукус, Пишкопеју. Ето, та их је казна заштитила ових мука. Шта су ови јадни људи згрешили» Шта наш народ;... Али све је ово моментално... Снажни смо, издржаћемо...

АДМИНИСТРАЦИЈА ХУГ АНКЕТА „НАШЕ ПОШТЕ“

„Наша пошта“ је против застарелих бирократских кврга. У св. за јул-август отворили смо анкету о администрацији. Приказали смо случај „мамутске бирократије“, како је назва генерал Першинг. Шибаћемо недостатке ма где они били. Јер лоша администрација доприноси много штете држави и народу.

Консервативна Велика Британија кажњава неправде које енглески чиновници нанесу и Хиндусима.

Г. Атанасије Шола, сенатор, изјавио је да треба већ једном да се пречишћава ваздух у администрацији.

Југословенска национална странка, која је на влади, у свом програму, поред осталог, истиче потребу да се сложним и заједничким напорима чувају и усавршавају постојеће тековине, културне, економске, социалне и политичке целокупног народа и да се стварају нове. Спровођење начела државног јединства а у складу са системом децентрализације државне управе и деконцентрације државне власти. Јавну службу треба ослободити крутог бирократизма, упростити методе управе и приближавати их потребама и интересима широких слојева народа. Стварање поштеног, способног и вредног чиновништва; њему се мора осигурати материална егзистенција према дужностима које врши. Помагање и стварање домаће привреде и индустрије. Просветно подизање народа у духу југословенске идеје и у циљу ства-