Naša pošta

154

којој је утврђено да је вишак прихода над расходима у 1982 г, изнео 16.084.498 лира. Уложени капитал износи 200 милиона лира. Дивиденда је одређена као за прошлу годину, 7'/,9/, но акцији. „Дајче Атлантик Гезелшафт“ је намеран да закључи зајам у циљу проширења своје мреже. На првом месту предвиђа полагање другог кабла са Асорима.

Број радиопретплатника се повећава. На 1 априла било их је 4.532.862, а на 1 маја 4.555.426. Број се, дакле повећао за месец дана за 22.564 претплатника или 5'%/'.

СТАНИСЛАВА МИШКОВИЋЕВА

Из ПРОШЛОСТИ НАШЕМУ СОВЈЕТУ

Будући да су нам, како Совјетом, тако и појединим обшчествима, представленија за тежко свуда издржаније мензулана и коња при њима налазећи се чињена, и желећи стање исти мензулана побољшати, да не би често за њи, као дојако тужбе долазиле, то нашли смо за добро опредјелити, да се убудуће без разлике на свакога коња при мензуланама: пожаревачкој, шабачкој, лозничкој, ваљевској, крушевачкој, ужичкој, ивањичкој и чачанској по 40 талира из касе правитељствене плаћа.

Опредјеливши ово препоручујемо Совјету, да надлежним мензулџијама наредбу ову објави, строго свакому наложивши, добре коње и поуздане у мензуланама суруџије имати, да не би писма, нетерпећа закасненија по неколико дана гдје задржавати се морала, јер ће у противном случају сваки мензулџија, за најмању неуредност строгому одговору подлећи. 5 |

За исплаћивање пак означени мензулски коња нека се Совјет са Казначејством нашим споразумије.

В. Бр. 1597 30 маја 1838 године Милош Обренобић у Крагујевцу Књаз Србски

По заповјести Књажеској

Паун ЈанБобић Секретар Књажев Приопћио М. ВУЈАДИНОВИЋ

ТЕЛЕГРАФ ПРИ ОПСАДИ СКАДРА 1913

Пуковник Миро Божовић у својим успоменама „Из историје ратова — Операције на Скадарском бојишту —