Naša pošta

388

требљују се оба и каже се, например овако: еквивалент односа је 3 непера или 26 десибела, пишући непере са л, десибеле са аб, а десинепере са ап.

в) Специјалне дефиниције:

1) Акусшично елекшрични индекс (АКизтовјектсћег Уетћатих — 17 ејсасте абзош) некога произвољног електричног предајног система, са произвољним бројем учестаности, (фреквенција), јесте однос електричног напона, мереног на изласку овога система, према звучном притиску, мереном на мембрани једнога микрофона за произвољно одређени број фреквенција. Претпоставља се, да су излазне завојнице овога система затворене једним отпором — импеденсом — од 600 ома. Однос се претставља размером волша и барпа.

2) Насупрот овоме, акустично-електрични индекс неког примајућег система, јесте однос звучнога притиска на половину електромоторне снаге некога генератора, са импеденцом мањом од 600 ома, која је укоџчана на улазне завојнице овога система. Однос се претставља размером бариа и волта.

3) Еквиваленш односа (Вегисзаатрјипо) једнога трансмисионога система, (тастер. линија, реле; микрофон, линија, телефон) јесте знак који даје примљени „Основни систем односа,“ кад је овај систем тако регулисан, да се добије иста звучна импресија на изласку двају система. У оба система мора бити звучна јачина при предаји гласа једнака.

4) Релашивни еквивеленш једнога сисшема, рецимо А., према другоме ЈВ., или само једнога дела А према другом одговарајућем делу система В., јесте разлика а—ђ, где је а еквиваленат односа одаА,ав, еквивеленат од В.

5) Трансмисиони ниво једне силе, интензитета или електричног напона у једној тачци некога произвољног система, одређен је односом вредности једве од ових количина према одговарајућој вредности оне количине која је узета као нула.

5) Дијафонија (Мебепгргесћадтрјипог — Сгоззкик) између два система, од којих је један који смета, а други, онај који је због тога у сметњи, опређује се односом између сила констатованах на одређеним тачкама систем“, под условима специфичних завршетака, (например, помоћу замишљених импеденца.)

7) Слабљење линије између замишљених тачака изражава се логаритмима и претставља: однос електромоторне силе, јачине и напона мереног на једној тачци, према вредности истих количина на другој некој тачци линије.

8) Чисшоћа и рагумљивосш карактеришу се процентом правилно изговорених речи и слогова према целокупном броју отправљених речи,

Опшше мисли о ознакама говора

1) јачина тласа, максимална енергија, акустична пресија на мембрану микрофона, електрични напон на завојицама микрофона, електромоторна снага микрофона;

2) белешке које се односе на рад микрофона са угљенок:

) (микрофон еталон Солид-Баков, са централним батеријама; в) слушалица еталон, (Белова са 60 ома;) с) органи претплатничке станице“ (осим микрофона и слушалице још и кондензатор од 2 микрофона и индукциони калем; 4) претплатнички ланац од 300 ома батерије од 24 волта и троидални калем;

е) вештачка линија, дејство слагања графита у микрофону, паразитни отпор контакта, положај уста према микросфону.

За чистоћу гласа у Лабораторији Беловој чињени су опити са 21 мушким и 23 женска гласа: 1) у трансмисији гласа кроз ваздух, непосредно у једној мирној соби; 2) трансмисија преко електричног ланца, без дисторзије, у свакој скали фреквенција: од 100—_4500 р:5., и 3) трансмисијом на једном електричном ланцу са укљученим микрофоном са угље-