Naša pošta

387

МЕЂУНАРОДНИ САВЕТОДАВНИ КОМИТЕТ ЗА ДАЉНУ ТЕЛЕФОНИЈУ (Чл. 71 Одељак А. 5 2, т. 2. и чл. 72 Одељак 5.) (Наставак 2)

Пленарне седнице које су одржане од 16—23 јуна 1930 г. под претседништвом г. Садзота (5ад20) Генералног директора телеграфа и телефона у Белгији биле су посвећене решавању општих питања: организације, промета, експлоатације и тарификације. Међу делегатима падају у очи директор лабораторије и физичких института, директори Сервиса за студије и техничка испитивања амерички, инглиски, француски, немачки и талијански.

У поздравној речи претседник Садзот, у име Министра пошта и телеграфа Пјера Фортома (Ромћоште) пожелео је добродошлицу делегатима и указујући на остварен прогрес, који је Комитет учинио од првог сазива конференције у Паризу, рекао је: да модернизација европске телефонске мреже, која се све више квалитативно и квантитативно развија постављањем каблова, ипак још није довољна да одговори, све више растућој потреби саобраћаја, јер све већи број телефонских релација тежи за тим, да оствари везу метропола са прекоморским земљама, са внтиподима и лађама на мору.

На крају говора позвао је присутне делегате да разгледају изложбу коју су приредиле велике фирме из разних земаља, на којој су делегати могли да виде: синтезу свих последњих техничких проналазака на пољу телефоније на великим растојањима.

После овога извршена је организација Гл. управе комитета и секретаријата а потом, делегати су се поделили у комисије за разна питања која су била на дневном реду. Од образованих трију комисија једна је имала за задатак ла проучава питања заштите линија и каблова, друга, питања трансмисија, а трећа, питања експлоатације.

У области практичне примене, у току последњих година ушла су већ, по савету Комитета, многа његова мишљења и надати се, да она продру и у Правилник за извршење телеграфске и телефонске службе, а осим тога, створен је и један одбор за одржавање веза међу разним међународним организмима који се занимају питањима што се односе на телеграфију, телефонију и уопште примену електрицитета.

Јединица шрансмисије»

Питању трансмисија, одржавања и надгледању линија, апарата и инсталација посветила је сву пажњу друга комисија известилаца. Једнодушви у оцени природе и циља јединице трансмисија, која треба да изрази односе свага привидних или стварних, односе електричних напсна или струја у систему трансмисија, употребљујући у практици логаритме ових односа, чланови комисије сагласили су се, да се у садашњем моменту не може још предложити ни једна једина јединица трансмисија. Два логаритамска система, (неперски и децимални), могу се по вољи употребљавати, према нахођењу сваке управе, пошто један систем не искључује други.

Начин, како да се изрази фреквенција.

Начињен је избор између два иачина како да се изрази фреквенција електричног таласања: да ли, помоћу периода у секунди, или угаоне брзине, па је примљен први начин, изражен математички са р:5.

Дефиниције неких израза који се упошребљују у. питањима телефонске шрансмисије.

а) Непери и десибели. У телефонској трансмисији, односи двеју количина које имају исту физичку димензију, изражавају се логарамима.

Например: логаритам односа двеју сила, двају електричних напона, двеју електричних струја, двају звучних притисака и Т. д.

Пошто има два логаритамска система, неперски и децимални, упо-