Naša pošta

386

Убеђен сам да ће вас при раду руководити најискренији чисти национално-економски интереси државе и да ћете својим оданим радом испунити наде које се од вас ишчекују.

Полажући велике наде и дајући значај Тарифском одбору и његовом раду, уверен сам да ће ваше значајне и стручне одлуке у многоме припомоћи Краљевској влади, да истраје на сређивању привредних и саобраћајних прилика у нашој земљи.

У жељи да ваш рад уроди плодом благостања народа, ја вас најискреније поздрављам са: „Живели!“

Г. Министар се још није овако јавно изјаснио о тарифној политицииу другој повереној му грани саобраћаја, п. т. телефонској; а и овде се, са исто толико нестрпљења у привредним круговима очекују енунцијације његових назора. и одлука.

Нови Телефонски правилник и тарифа изменили су нешто. и смањили досадашње таксе, али по нашем мишљењу, Главна Управа пошта није ни ово питање срећно решила, као ни многа друга, јер се није удаљила од старе, сасвим погрешне“ и неправилне основице одређивања такса по категоријама, што је био и остао један од најгорих система у тарификацији. Али, да не прејудицирамо, већ кад Правилник и тарифе буду званично у Веснику објављене, ми ћемо се вратити на ово питање и подврћи га свестраној анализи и критици.

Поздрављајући са своје стране такође сваку одлуку г Министра, која иде за редукцијом, не само железничких но и п. т. т. такса, овом приликом рећићемо само ово неколико речи:

У области унутрашњег п. т. и т. саобраћаја требало би такође поћи од истих принципа и инагурисати и овде једну нову, тарифну политику, која ће омогућити најширим народним слојевима да се могу користити услугама пошта,. телеграфа и телефона по најмање могућој такси, тако да већи број операција по сниженој тарифи накнади и даде исти финансијски ефекат, па чак и већи. Последње повећање наших такса укочило је још више и онако замрзнути привредни“ живот земље, а то је дијаметрално супротно основним принципима поште, која свој главни задатак види у томе: да. прокрчи пут и омогући струјање економског живота и живе размене добара и у најзабаченије кутове земље, без обзира на рентабилност понеких линија и мрежа, које рационално, експлоатисане не могу се саме исплаћивати.

М. В.