Naša stvarnost

30 NAŠA STVARNOST

u priboru za varenje i uđe u krv, onda je jasno da ie Voit-ov obrok nedovoljan.

Retke su hranjive materije koje ne sadrže sve tri grupe organskih jedinjenja. Nekoliko podataka o sastavu glavnih životnih namirnica sa oznakom njihove sadašnje cene na detalj 'mogu pružiti materijal za dublia razmišliania O ovom problemu.? .

1 kg.

Belan- . Ugljeni ; Masti Soli Voda Dinara

čevine hidrati Goveđina (srednje masna) 92096. 5,41 O0,4G 1,4 72,03 123.Teletina (masna) 13,8. 741 D,O7 1,53 #ž8t72,31 18.–Ovčetina (srednje masna) 17,11, 5,77 — 1,33. #799 · 13.—oSvinjetina (masna) 14,54 437,34 — 0,2 4740 16.—m Šaran 1571 “i,7 — · 0,544 . 78,90. 12.Slanina (suva) 9,12 75,75 — — 9,85 20.Teleća jetra 17.06 „dđ2,939 — 13,68 · 72,80 16.Sviniska mast 0,26 99,04 — — 0,%0 đ12.Kokošije jaje 12,55. 19,4 ; 0,53 „J,12 78,67 0.65 Mleko kravlje 3,66 3,62 41483. 0,68 87,22 2.50 Ovčile mleko 6,2 “GgS8a8 4,591. 0,9 #s80,82 8.Maslo (buter) 0,—,6 83,10 0,7 „3,60 6,90 36.Spanać | 3,49 0,58 444 209 898,47 5.Jabuke 0,96 — 7,22 — 84,79 4.Trešnje 0,67 — 10,24 — 79,80 4.Kruške 0,836 — 8,26 — 88,80 9.Grožđe 0,59 — 14,86 — 78,17 3—. Med 0,76 — 74,4 (0,25 30,0 16.Hleb beli 9,2 1,0 53,0 „1,10 š&#5,80 3.50 Hleb od raži 6,1 „0,43 4694 1,46 42,27 3.Makaroni, rezanci 13,40 — 743,10 130 10,30 8.Boranila 2,72 0,5 66660 l,iš #š8,75 2.Pasuli (sred. vredn.) 23,60 „1,96 55,00 48,6 11,24 5.Sočivo 90,93—26,8 2,4—1,5 56—62,2 2—2,66 11—13 12.Grašak, suv 23,15. 11,80 52,0 2,60 13,92 12.—

HKrompir (sr. vred.) 1,9 015 20,00 1,00 76,0 2. —

Da bi jedan biološko-socijalni sistem, kao što je čovek, mogao poslojati i u datom momentu proizvoditi neki socijalno koristan rad, potrebno je da je taj sistem neprekidno aktivan, da se njegov tok života ne prekida ni za trenutak. Za razliku od mašine, prekid sagorevanja, a time i proizvodnje energije u čoveku znači prestanak života. Mašina se može proizvolino zausta- . viti i isto tako proizvolino pokrenuti na rad, ali čovečiji orga-

2 Svi podaci o analizi hrane uzeti su iz knjige prof. I. Đaje: Kako se hranimo? Beograd 1955. Biblioteka Kolarčevog narodnog univerziteta.