Naša stvarnost

36 : NASA STVARNOST

uvrede i ispade, toliko česte u ovom »pomalo varvarskom milieu-u, kako ga je on često u poverenju nazivao. Trošeći i usitnjavajući ogromnu energiju u beskonačnim objašnienjima, diskretnim ogovaranjima i baroknom komplimentiranju, sa velikom gordošću smatrao ie Šime Gosparić sebe za neku vrstu „kulturtregera”, kolji ima za dužnost da bontonskom peglom glača i izvlači što kruću liniju na često izgužvanom i „prostačkom” ophodienju tog „visokog društva”, nezadovoljan da njegovi „eminenini” članovi imaju samo kruto ispeglane linije na svojim pantalonama. Za njega ie kultura bila sinonim lepog ponašanja. .

Žur je bio na vrhuncu.

Gramofon je zasvirao »Ja ljubim ruku Vam, Madam«, omiljeni bečki tango. U jednom uglu salona, izvalien u fotelji, Stole se trudio da bude što iskreniji:

— Ali veruj mi, Vana, ovoga puta je čista ljubav u pitanju. C'est fout ce qUil y a de plus sincčre, je VOus assure! — Prvi put sam imao taj osećaj u automobilu kada sam se prošlog leta vraćao sa Zlatibora, gde smo zajedno proveli — sećaš li se _— onu ludu noć... Nikada volan mog „mercedesa” nije bio mirniji, poslušniji u mojim rukama nego tog jutra. Bio sam sit milovania, pun tebe, želian tebe, crno moje Srce... Tada ie, sasvim iznenada, počela po meni da skače ona buva o kojoj sam ti već pisao. Osetio sam ie prvo na desnoi slabini, a kad sam se počešao, ona se pojavila na grudima, pa na vratu, a odmah zatim na ledjima, pa opet na slabini, i tako celog puta... Možeš zamisliti koliko mi je smetala. Zamalo nisam pogazio neke krave .... ;

— Ob, les malheureuse vaches! pomislila ie Vana.

— Odjednom mi je kao munja sinulo kroz glavu da ta buva potiče iz našeg zajedničkog seliačkog kreveta! Ona je bila kao jedan deo tebe; upravo, — kako bih to tačnije rekao, produžetak tvog milovania... Kao da sii fi bila sa mnom u kolima. Šta će li veći dokaz o liubavi, ma cherie? U kupatilu, pre nego što sam otišao pod douche, jedva sam ie uhvatio. Bila se zavukla u šav de mon calecon. Crkla je, iadna, nažalost, ispod moje odol-čaše kojom sam je poklopio... 4 propos, zaboravio sam da fe pitam da li si razgovarala sa čika Živkom? Stvar je za mene... znaš, stvar je vrlo, vrlo ozbilina.

Stole nije pripadao kategoriji mladića koji se iz svoje pubertetske usamljenosti približuju »uzbudlivom činu« sa puno ustezanja, straha i nespretnog, užagrenog obletanjia oko iedne izabrane žene, ili, što ie još mnogo češći slučal, oko javne kuće. Žena sa kojom je on imao prvi bliži dodir bila ie zaista slučajna i sasvim lako izvojevana. Dva-tri konjička podoficira, sa kojima se Stole upoznao u Mladenovcu, u očevoj radnji krakera i limunade, zabavljali su se iz čiste vojničke dokolice da ga upoznaju sa svojom uprošćenom, prilično brutalnom i ci-