Naša stvarnost

16 7 KIRILO SAVIĆ

like u pogledima na svei sociologija nije mogla priznati kao uzrok rafa, jer su se i ranije najviše među sobom krvili, a i danas se krve, po rasi i krvi srodni, a po menfalitetu najbliži, narodi. Za polvrdu ovoga nije pofrebno navoditi primere iz istorije, jer su nam svima oni i suviše dobro poznati.

Sociologija nije mogla priznafi kao dovoljan ni onaj freći uzrok rala: fežnju za poboljšanjem. ekonomskih uslova. Danas je više nego jasno da od rafa ekonomski sfradaju kako pobeđeni lako i pobednici. Ekonomski bilans, u krajnjem rezulfafu, i za jednu i za drugu sfranu samo je negalivan. Kako se faj bilans daje unapred ušvrdifi sa dovoljnom fačnošću, raf bi, kao nerenfabilan, morao sa fe sfrane da bude priznaf samo kao šfefan. Ovde ne samo da freba imali u vidu puslošenje krajeva, uništavanje dobara, nego još i gubitak onih prirodnih energija koje ostanu neiskorišćene za vreme rafa i zbog njega.

| za čelvrti uzrok rafa — demografski— sociologija je našla da nije u stanju da objasni i opravda ral. Sociolozi su, naime, uočili prvo fu karakterističnu činjenicu da baš one zemlje koje se najviše pozivaju na feškoće koje imaju zbog prenaseljenosti i brzog umnožavanja svog slanovnišiva, preduzimaju i naročife mere da fo umnožavanje još jače ubrzaju i da bedu prenaseljenosti još više povećaju.

Drugo, sociolozi su utvrdili još i fu činjenicu da stanovništvo prenaseljenih zemalja ne ide da naseljava slabo naseljene i novo osvojene krajeve, već radije u one bogalije i dobro naseljene predele, gde će najpre naći povoljne uslove za rad.

Za dugi niz godina od kada ialija vlada Libijom, koja se nalazi preko pula njene zemlje, nije uspela u nju da smesli više od 30.000 Italijana, a u Erifreji, do Abisinskog rata, nije ih bilo više od 4.000. Nisu bolje Evropejcima naseljene ni druge Afričke kolonije evropskih država.

Da demografski odnosi nisu uzrok rafa vidi se i po fome što najčešće ratuju među sobom zemlje u kojima su demografski uslovi golovo jednaki. Jedino bi se moglo isfrebljivanjem ili isti skivanjem jednih sivoritfi mesta za druge. Ako bi danas još moglo bifi takvih namera u glavama pojedinih svirepih bezumnika, one spadaju u red pafoloških pojava i nikako ne mogu biti posma– trane kao socijalni uzroci rafa.

Profesor Mirko Kosić, pošlo je u jednom svom predavanju o sociologiji rafa na gornji način pokazao da nijedna od gore na– vedenih činjenica ne može bifi posmafrana kao dovoljan uzrok ratova, ipak nalazi da sticaj nekoliko od njih jednovremeno moqu izazvali ral. Meni se čini da nije velika smelost mislifi da, kad oni sami, svaki za se ne mogu bifi smafrani kao uzroci rafa, oni lo neće moći bifi ni ako se više jednovremeno udruže. | onda kad se i ako se ističu kao pravi uzroci zapodenutog rafa, oni će ipak, u sfvari biti samo izgovori i lozinke, a prave uzroke freba opet fražiti dalje i na drugoj strani.

Oc KO OR GA AT 2 O | A